latinica  ћирилица
15/11/2019 |  19:26 ⇒ 16/11/2019 | 08:48 | Autor: RTRS

Bihać: Građani u strahu od migranata

Kretanje migranata na području Unsko-sanskog kantona je ograničeno. Izlaz iz kampa im više nije dozvoljen. Ovu odluku, koja se odnosi na migrantske kampove Biru i Miral, donijela je Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u ovom kantonu. Ujedinjene nacije oštro su je kritikovale.

Dok migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu kulminira, građani su sve više zabrinuti za svoju bezbjednost. Nezadovoljstvo su ponovo iskazali protestima, koji su ovaj put održani ispred migrantskog kampa Bira u Bihaću.

Građani kažu da migranti pljačkaju, kradu, uznemiravaju stanovništvo, provaljuju u objekte... Sve ovo uticalo je na odluku koja se odnosi na Biru i Miral - kretanje migranata ograničeno je samo na kamp - izlazak im nije dozvoljen.

- Zabranjena je sloboda kretanja jer više ne možemo gledati okupirane ulice, tržne centre, banke... Apelujem na Ministarstvo civilnih poslova, koje zaista ništa ne čini da nam pomogne, te na Ministarstvo za ljudska prava i Ministarstvo bezbjednosti, da ministri dođu i vide u kakvoj se situaciji nalazimo - ističe Nermina Ćemalović, ministarka zdravstva, rada i socijalne politike i izbjeglica USK.

Ujedinjene nacije u BiH osudile su ovu odluku. Međutim, bh. vlasti, među kojima su nadležna ministartsva u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, nude samo praznu retoriku, a sami se više ne možemo nositi sa problemom migrantske krize, poručuju vlasti Unsko-sanskog kantona.

- /Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan/ Mektić je rekao da postoji 10 miliona evra pa neka izvoli da napravi centar i oslobodi konačno Bihać, Kladušu i sve ostale gradove od hiljade i hiljade migranata koji se nalaze u centrima - poručuje Ćemalovićeva.

Nakon što su lokacije koje je ponudila vlast ovog kantona odbijene, nove, moguće, o kojima je ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu govorio zvanično su još misterija. Ali vlasti Bihaća, čak i nezvanične informacije o mogućnosti rješavanja migrantske krize, vide kao slamku spasa.

- Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolažemo, Vlada Federacije je ponudila dvije lokacije, dvije kasarne. Nezvanično, to su Tuzla i Sarajevo, odnosno okolina Sarajeva - navodi Edin Morankić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Dok se ne pronađu nove lokacije za izmještanje migranata iz Bire i Mirala, vlasti Unsko sanskog kantona su kategorične - ostaju pri dosadašnjim odlukama i nema zatvaranja migrantskog kampa na Vučjaku.