latinica  ћирилица
15/11/2019 |  19:26 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Protest u Sokocu - mještani ne žele mini hidroelektranu na rijeci Kaljini

Udruženje sportskih ribolovaca "Bio-štica" iz Sokoca organizovalo je protest, nezadovoljni zbog najave izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Kaljini. Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica kaže da opština nije izdala dozvole za igradnju i da nema informacije kada će se hidrocentrala graditi.

Informacija da će se na rijeci Kaljini graditi mini hidroelektrana iznenadila je mnoge u Sokocu.

Sportski ribolovci smatraju da bi mini HE ugrozila ekosistem i uništila prirodnu ljepotu ovog kraja. Podržale su ih i kolege iz Rogatice.

- Svi nas podržavaju u tome da ne damo da se gradi HE i da se uništi okolina da bi jedan pojedinac imao koristi, a od toga se vijekovima ne bi mogli oporaviti - kaže Zdravko Arbinja, predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca "Bioštica" Sokolac.

Tomica Marković, sekretar Ribarskog društva "Bereg" Rogatica istakao je da su došli podržati kolege sa Sokoca s obzirom na ranije loše iskustvo na rijeci Prači, jer je, kako kaže, od jedne takve prirodne ljepotice napravljena ekološka katastrofa.

Podržali su i ih građani Sokoca i sela kroz koja protiče rijeka Kaljina. Nadaju se da će zaustaviti izgradnju hidroelektrane.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica smatra da je protest bio nepotreban, te da su vrata opštine svim građanima uvijek otvorena i da je on spreman za razgovor.

Kaže da su pojedine inostrane firme zainteresovane za gradnju protočne mini hidroelektrane. Napominje da ih je uputio na resorno ministarstvo koje izdaje koncesiju, te da nema informacije o dogovoru.

- Nijedan još zahtjev nije došao prema opštini, a ne znamo da li će vlada raspisati konkurs na dodjelu koncesije na tom prostoru. To je, kako sam čuo, mini centrala jačine 300 kilovata, tako da smo mi nenadležni po tom pitanju - jasan je Bjelica.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva dobili smo informciju da koncesija još nije dodijeljena i da su u toku konsultacije sa nadležnim organima kako bi se zauzeo konačan stav kada je u pitanju izgradnja mini hidroelektrane na rijeci Kaljini.