latinica  ћирилица
16/11/2019 |  08:42 ⇒ 08:46 | Autor: SRNA

U 14 gradova manifestacija Evropska noć teatra

Manifestacija Evropska noć teatra biće obilježena danas u 14 gradova u BiH sa 26 programa u okviru kojih će pozorišta otvoriti svoja vrata i pokazati koliko je teatarska umjetnost važna.
Narodno pozorište Republike Srpske -
Narodno pozorište Republike Srpske

Prijavljeno je 19 učesnika, među kojima je pet javnih teatara.

Koordinator ove manifestacije Merima Handanović rekla je ranije da u manifestaciji učestvuju i muzeji, akademije, kulturno-sportski centri, domovi kultura, te amaterska pozorišta.

Biće odigrano 10 pozorišnih predstava, od kojih će premijerno biti izvedena predstava "Otelo", koju je pripremilo Bosansko narodno pozorište iz Zenice.

Osim predstava, biće upriličene promocije knjiga, onlajn teatarske izložbe, a u program manifestacije biće uključena i dva festivala - "Kestenburg" Banjalučkog studentskog pozorišta i Festival dramskog stvaralaštava "Vlasenica".

Manifestacija se održava treće subote u novembru.

Predstavnik Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Matrak rekao je da će ovo pozorište Noć teatra obilježiti izvođenjem predstave "Zločin i kazna" na sceni Narodnog pozorišta "Sterija" u Vršcu u okviru festivala "Vršačka pozorišna jesen".

- Ovo je tradicionalna manifestacija u kojoj naša pozorišna kuća učestvuje svake godine, te ovog puta nismo na našoj sceni, nego u gostima - rekao je Matrak.