latinica  ћирилица
16/11/2019 |  09:14 ⇒ 09:55 | Autor: SRNA

EU izdvaja 10 miliona KM za jačanje vladavine prava

Evropska komisija implementiraće projekat u oblasti vladavine prava u BiH s ciljem poboljšanja rezultata u krivičnom gonjenju u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, a čija je vrijednost najmanje 10 miliona KM, saznaju Nezavisne.
Evropska komisija - Foto: RTRS
Evropska komisijaFoto: RTRS

Trogodišnja implementacija ovog projekta bi trebalo da počne 2021. godine.

Prva faza projekta "EU za pravdu", koju trenutno sprovodi francuska organizacija "Јustis kooperasion internasional" /Јustice cooperation internationale/, ima za cilj da pomogne vlastima BiH da se pojača saradnja unutar lanca kaznenog pravosuđa kako bi se postigli bolji rezultati u krivičnom gonjenju, kažu u Delegaciji EU.

Ova francuska organizacija sprovodi projekat sa istim ciljem, a ukupna vrijednost je oko pet miliona KM. Oba projekta su dio šireg projekta "EU za pravdu", koji je lansiran nakon što je prošle godine predstavljena nova strategija EU.

U ovom dokumentu se navodi da će fokus aktivnosti biti izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH i reformi Zakona o krivičnom postupku BiH.

List navodi da će izvještaj o stanju u pravosuđu, koji je sačinio njemački nezavisni ekspert Rajnhard Pribe, biti objavljen 5. decembra, dok će 20. novembra u Sarajevu biti održana javna debata uoči objavljivanja izvještaja.

Izvještaj bi trebalo da sadrži konkretne policijsko-pravosudne preporuke koje nedostatke bi trebalo ukloniti iz sistema BiH i na koji način ojačati povjerenje građana u vladavinu prava.

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija kaže da podržava nastavak projekata EU s ciljem unapređenja pravosuđa, a od Pribeovog izvještaja očekuje da će biti sveobuhvatan i objektivan.