latinica  ћирилица
16/11/2019 |  11:24 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Promovisane knjige o selu i zadrugarstvu

U zadružnoj biblioteci Poljoprivredne zadruge "Agrojapra" iz Donjih Agića kod Novog Grada, promovisane su knjige Milovana Antonića "Selo na klackalici" i "Vodenice", u kojima je autor predstavio situaciju u našem selu i zadrugarstvu.

Milovan Antonić veći dio radnog vijeka proveo je kao novinar. Nakon proteklog rata vratio se iz Beograda u zavičaj, gdje je osnovao Poljoprivrednu zadrugu"Agrojapra", koju je uspješno vodio 15 godina. Svoje bogato iskustvo želio je da pretoči u knjige.

- Možemo da zaključimo da se zapravo selo i poljoprivreda nalaze u jednom procesu propadanja kako u ekonomskom, tako i sociokulturnom i obrazovnom smislu. Posebno zabrinjavajući trend je gašenje života u mnogim selima. Јer imamo 542 sela samo do deset naselja do deset stanovnika - izjavio je Antonić.

Antonićeva knjiga "Selo na klackalici", kako su istakli recenzenti, detaljno opisuje prošlost, sadašnjost i budućnost sela i poljoprivrede.

- Predviđanja autora nisu baš dobra zbog toga što je veliki dio sela ostao bez stanovništva, što je demografska slika sela jako stara i zbog nebrige države i ostalih institucija, opština kojima one pripadaju o razvoju sela i o stanovništvu na selu - izjavio je recenzent knjige Drago Todić.

- Večeras smo imali promociju dvije stavrno fantastične knjige - izjavila je direktorka "Agrojapre" Nada Nešković Railić.
Pored bavljenja novinarstvom, Antonić se znalački i sa velikom ljubavlju bavio i fotografijom.Tako je i nastala fotomonografija Vodenice.