latinica  ћирилица
16/11/2019 |  12:30 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

Srbija: Od 1. januara "E-stranac"

U Srbiji se od 1. januara uvodi "e-stranac" - elektronsko apliciranje u nacionalnim službama, koje će omogućiti da dozvola za rad bude odobrena i prije dolaska stranog radnika u Srbiju, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Srbije Zoran Đorđević.
Vlada Srbije - Foto: arhiv
Vlada SrbijeFoto: arhiv

On je za RTS objasnio da će svaki građanin Srbije, Sjeverne Makedonije ili Albanije moći da pređe granicu uz ličnu kartu ili pasoš, a taj građanin ili njegov poslodavac, moći će da aplicira putem interneta i prijavi ga u Centralnom registru.

Đorđević navodi da je na redu usaglašavanje propisa sa resornim ministrima Sjeverne Makedonije i Albanije i da očekuje da će ulazak u zvaničnu proceduru biti vrlo brzo.

- Želimo da budemo atraktivni, da nemamo neki limit kada je u pitanju radna snaga - rekao je Đorđević i dodao da građani Srbije imaju prvenstvo prilikom zapošljavanja u Srbiji.

Cilj dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom i Albanije Edijem Ramom biće lakša trgovina, prolaz robe bez carina i čekanja, putovanja bez pasoša, ali i lakše zapošljavanje u ove tri zemlje.