latinica  ћирилица
16/11/2019 |  12:38 ⇒ 15:35 | Autor: SRNA

Vulin: Vučićev odlazak u Zagreb pokazao bi nekontrolisan ustaški bijes

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da žali što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredne sedmice neće otići u Zagreb na kongres evropskih narodnih partija, jer bi tada svjedočili nekontrolisanom ustaškom bijesu u Hrvatskoj, a cijeli svijet bi mogao da vidi fašiste sa ustaškim simbolima.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Vulin smatra da Hrvati ni prema jednom srpskom političaru, čak ni u vrijeme rata, nisu imali takav odnos mržnje i straha kao prema aktuelnom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Komentarišući Vučićevu odluku, Vulin je rekao da je Vučić načinom na koji je odgovorio na hajku koja se protiv njega vodila pokazao licemjerstvo hrvatske vlasti i opozicije.

- Meni je žao što neće otići. Kad bi otišao, u Hrvatskoj bismo vidjeli nekontrolisani ustaški bijes i cijeli svijet bi mogao da vidi fašiste koji bi pokazivali ustaške simbole. Ustaše ne mogu da oproste Vučićevom ocu što je u majčinoj utrobi pobjegao od njihove kame - rekao je Vulin za Televiziju Pink.

On je ocijenio da nema nikakve razlike u odnosu prema Srbiji između deklarisanih ustaša i onih koji se pretvaraju da su umjereni političari, te podsjetio na to kako se hrvatski premijer Andrej Plenković opravdavao zato što je Vučić pozvan.

O napadima hrvatske javnosti na Srbiju i njenu Vojsku zbog spomen-ploče generalu ЈNA Mladenu Bratiću u kasarni u Novom Sadu, Vulin je rekao da je Bratić u vrijeme pogibije bio general jedine međunarodno priznate armije, te da Hrvatska tada nije bila priznata kao država.

- To je bio klasičan građanski rat u kojem se jedina priznata vojska borila protiv separatista - istakao je Vulin.

Povodom kritika Srbiji zbog nabavke ruskog PVO sistema "Pancir" i vojne vježbe sa pripadnicima ruskih snaga, Vulin je objasnio da je Srbija možda jedina zemlja u okruženju koja nema teritorijalnih pretenzija prema susjedima, a Vučić jedini slobodan balkanski lider koji iskreno pokušava da sprovede politiku mira u regionu.

Komentarišući poziv Vojsci Srbije da učestvuje na Paradi pobjede naredne godine u Moskvi, Vulin je ukazao da će na Crvenom trgu biti potomci pobjednika i da su prošla vremena kada je tamo odlazio Stjepan Mesić i predstavljao se kao antifašista.

- Naši preci su nas upisali u bolji dio čovječanstva, a mi se odatle nećemo ispisati - zaključio je Vulin.