latinica  ћирилица
16/11/2019 |  15:34 | Autor: SRNA

Mas: Stabilizacija Balkana zadatak njemačkog predsjedavanja

Stabilizacija Zapadnog Balkana približavanjem Evropskoj uniji /EU/ biće jedan od zadataka njemačkog predsjedavanja EU, najavio je njemački ministar inostranih poslova Hajko Mas.
Hajko Mas   (Foto:bilder.bild.de) -
Hajko Mas (Foto:bilder.bild.de)

- Veliki zadaci su pred nama - sprovođenje fer trgovinske politike, oblikovanje što bližih budućih veza sa Velikom Britanijom, podrška našim istočnim i južnim susjedima u reformama i stabilizacija Zapadnog Balkana približavanjem EU - naveo je Mas u autorskom tekstu za "Frankfurter rundšau".

Mas je rekao da će se Njemačka, koja u julu 2020. godine preuzima predsjedavanje EU, zalagati za jaku i suverenu Evropu koja će u spoljnoj politici djelovati odlučnije i više strateški.

Evropa mora da preuzme više odgovornosti za svoju bezbjednost. Tu želimo još čvršću saradnju u razvoju zajedničkih kapaciteta. Naš cilj je jaka Evropa kao dio jakog NATO-a", rekao je Mas.

On kaže da Njemačka želi da tokom predsjedavanja osnuje centar za civilno upravljanje krizama koji bi ojačao ulogu Evrope kao sile mira, kao i da učini napredak da se formira zajednički glavni štab za misije zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU.

- U godini kada se održavaju predsjednički izbori u SAD, EU mora više da uloži u transatlantsko partnerstvo - rekao je Mas i najavio samit Kine i EU u septembru 2020. godine.

On ističe da EU treba da djeluje brže i efikasnije u upravljanju krizama u Siriji, Libiji i zoni Sahela u Africi.