latinica  ћирилица
16/11/2019 |  17:51 ⇒ 18:27 | Autor: SRNA

Učesnici "Prvog kadra" posjetili Ravnu planinu i pećinu Orlovača

Učesnici Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" iz Brazila, SAD, Srbije i drugih zemalja posjetili su danas pećinu Orlovača i ski-centar "Ravna planina", gdje su upoznati sa turističkim potencijalima Istočnog Sarajeva.
Učesnici "Prvog kadra" posjetili Ravnu planinu i pećinu Orlovača - Foto: SRNA
Učesnici "Prvog kadra" posjetili Ravnu planinu i pećinu OrlovačaFoto: SRNA

Umjetnički direktor "Prvog kadra" Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je Srni da učesnici festivala uživali u vožnji gondolom i predjelima koje nemaju u svojoj zemlji.

Ona je dodala da je njihova posjeta značajna, jer bi mogla da ih podstakne da kasnije dolaze kao turisti, a ne samo kao gosti festivala.

Štifanićeva je rekla da će večeras na zatvaranju festivala Gran pri po prvi put biti dodjeljen gostu koji je stigao iz SAD.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske
Dobrinka Maksimović rekla je da je današnja ekskurzija dio programa festivala kako bi gosti vidjeli turističke potencijale i prirodne ljepote ovog područja.

- Festival "Prvi kadar" koji se organizuje u Istočnom Sarajevu ima veliku ulogu u razvoju turizma u Republici Srpskoj - naglasila je Maksimovićeva.

Učesnik festivala Artur Balder iz Njujorka istakao je da je fasciniran prirodnim ljepotama.

On dodaje da je njegov dokumentarni film "Ogledalo Amerike" dio programa festivala i da je nominovan za nagradu Oskar.

Na zatvaranju festivala u Istočnom Sarajevu biće prikazan igrani film "Pijavice" reditelja Dragana Marinkovića.

Ovaj film premijerno je prikazan u Republici Srpskoj 11. novembra u Zvorniku, kada je svečano i otvoren 13. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar".

Pokrovitelj ovog festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, a podržali su ga grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Adiko banka.

Medijski pokrovitelji su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.