latinica  ћирилица
16/11/2019 |  19:22 | Autor: SRNA

U Veneciji očekuju još jedan plimni talas

Venecija će se sutra suočiti sa još jednim veliki plimnim talasom, nakon najgorih poplava u posljednjih 50 godina, koje su izazvale štetu od preko milijardu dolara i zbog kojih je Trg svetog Marka bio metar pod vodom.

- Sutra će biti težak dan, ali mi smo spremni - rekao je gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro za konferenciji za novinare.

Plima je u utorak 12. novembra dostigla 187 centimetara u 22.50 časova, što je malo manje od rekorda od 194 centimetra 1966. godine.

U normalnim uslovima, plima između 80 i 90 centimetara smatra se visokom, ali savladivom.

Brunjaro je rekao da je EU danas izrazila podršku Veneciji i da postoji mogućnost da Evropska investiciona banka odobri poseban zajam za obnovu grada.

Gradonačelnik je potvrdio da je pričinjena šteta od oko milijardu evra. Vlada je 14. novembra proglasila vanredno stanje u Veneciji.

Emanuela Karpani, zadužena za umjetnička djela i istorijske zgrade u Veneciji, rekla je da je polovina od 120 crkava poplavljeno slanom vodom što je oštetilo podne mozaike.

- Voda je kao oblik bolesti raka čije se štetne posljedice pojavljuju tek nakon više mjeseci - rekla je Karpanijeva, dodajući da bi obnove i restauracije na tim crkvama mogle da koštaju oko 3,6 miliona evra.

U utorak je poplavljena bazilika Svetog Marka, šesti put u posljednjih oko 1.200 godina, a četvrti put u posljednjih 20 godina.