latinica  ћирилица
16/11/2019 |  19:37 ⇒ 17/11/2019 | 12:51 | Autor: RTRS

Hrvatsku zahvatilo snažno nevrijeme, najavljen crveni meteoalarm

Za cijelu hrvatsku obalu za sutra je izdat crveni meteoalarm zbog vrlo jakog i olujnog juga. Crveno upozorelje važi za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, te sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju. Velebitski kanal, te gospićka, kninska, riječka i splitska regija su pod narandžastim meteoalarmom. Samo za područje Slavonije i Baranje nije izdato nijedno upozorenje.

Nevrijeme je poharalo Istru. Najviše je stradalo područje Umaga. U jakim naletima vjetra srušena su stabla, oštećeni automobili, potopljene brodice.Pijavica je potopila nekoliko brodica, uništila krovove na kućama, kao i zgradu gradske uprave. Polomljena su stakla, a krov je pao na stabla udaljena 100 metara.

U Labinu, naleti vjetra pričinilu su štetu na krovu dvije stambene zgrade. oštećeno je deset automobila, a šteta se još utvrđuje.

Velike oborine pogodile su i Rijeku. Gradska pijaca je opet pod vodom, ali radi. Ni Split nije pošteđen nevremena. Tamo su zabilježeni najjači udari vjetra - 105 kilometara na čas. Obala je poplavljena. Talasi visoki i po nekoliko metara ispraznili su i šetalište u Opatiji.

Velika kiša pogodila je i Hrvatsko zagorje. U Stubičkim Toplicama poplavljena je kotlovnica bolnice za medicinsku rehabilitaciju. Presječen je i lokalni put.

Pune ruke posla imali su i vatrogasci u Zagrebu. Obimne padavine napravile su problem na saobraćajnicama. Zbog začepljenih šahtova velika količina vode slila se Maksimirskom ulicom sve do Dinamovog stadiona zbog čega tramvaji i automobili nisu mogli saobraćati.

Crveni meteoalarm u Hrvatskoj, ostaje na snazi i sutra kada se očekuju nove padavine i jugo na Јadranu. Ohrabruje prognoza vremena od ponedjeljka kada će vremenske neprilike, prema najavama, početkom sljedeće sedmice, zamijeniti toplotni talas i povratak miholjskog ljeta na Balkan.