latinica  ћирилица
17/11/2019 |  11:33 ⇒ 11:35 | Autor: B92

Ima samo šest godina, a već je dva puta osvojila Kilimandžaro (FOTO)

Šestogodišnja djevojčica Ešlin iz Velike Britanije, postala je najmlađa ženska osoba koja je stigla do vrha planine Kilimadžaro u Africi.
Kilimandžaro (Foto:kobler-partner.ch) -
Kilimandžaro (Foto:kobler-partner.ch)

Podvig malene, ali snažne Ešlin Mendrik, zadivio je i iskusne planinare. Djevojčica je odbila bilo kakvu pomoć tokom uspona do visine od 5.895 metara. Inače, do vrha Uhuru, stigne tek dvije trećine svih koji ka njemu krenu.

Toliko je uživala u usponu da se Ešlin dvije nedjelje kasnije, ponovo popela na vrh Tanzanije drugačijim putem. Ona se nada da će jednog dana osvojiti i Mont Everest.

Ešlin je iz Zapadnog Saseksa i na ekspediciji je bila je u pratnji majke Viktorije i jedanaestogodišnjeg brata Nikolasa. Do vrha je stigla 29. septembra, što je ponovila 13. oktobra.

Prvi uspon trajao je šest dana, a drugi pet.

- Ešlin je oborila rekord koji je držala Montana Kini iz SAD, i koja je prošle godine, do vrha stigla, sa sedam godina i deset mjeseci. Ponosna sam na svoje dijete, bilo je to nevjerovatno iskustvo - rekla je Ešlinina majka Viktorija.

Najmlađa osoba koja se popela na Kilimandžaro je Kolton Taner iz Novog Meksika, koji je 2018. godine, vrh osvojio sa šest godina i mjesec dana i koji je tada samo nekoliko mjeseci bio mlađi od Ešlin, koja ipak sada drži rekord u ženskoj konkurenciji.