latinica  ћирилица
17/11/2019 |  13:44 ⇒ 18:35 | Autor: SRNA

Pupovac u Vukovaru položio vijence u spomen na ubijene u ratu (FOTO)

Delegacija Srpskog narodnog vijeća /SNV/ danas je zajedno da predstavnicima Udruženja porodica "Protiv zaborava" i županijskih vijeća srpske nacionalne manjine odala počast stradalima u Vukovaru u periodu od 1991. do 1995. godine
Vukovar - polaganje vijenaca (Foto:Branimir Bradarić) -
Vukovar - polaganje vijenaca (Foto:Branimir Bradarić)

Predsjednik SNV-a Boris Milošević rekao je Srni da je njihov današnji dolazak izraz poštovanja prema žrtvama.

- Danas smo došli u Vukovar da se na dostojanstven način sjetimo svih nevinih žrtava grada Vukovara, i Srba i Hrvata. Smatramo da je grad Vukovar pretrpio teška stradanja i razaranja - naglasio je Milošević.

On je istakao da Hrvatska ulaže velika materijalna sredstva da se sanira šteta u Vukovaru i da je to u redu, ali smatra da se malo ulaže u mirnodopsku politiku zacjeljivanja trauma i u međuljudske i međunacinalne odnose.

- Na taj način ulažemo u ciglu i beton, a trebalo bi i u ljudske duše, za budućnost svih nas - rekao je Milošević, koji je i poslanik u Hrvatskom saboru.

Stradalima je služne pomen u Sabornoj crkvi Svetog Nikole, a vijenci su položeni na Ovčaru i spušteni u Dunav kod "Tri vrške".

Vukovar - polaganje vijenaca (Foto:Branimir Bradarić)

Predsjednik Savjeta SNV-a Milorad Pupovac rekao je da su danas zapalili svijeće za sve stradale u ratnom periodu u Vukovaru i njegovoj okolini, spustili vijenac u Dunav za Srbe ubijene pred početak izbijanja oružanih sukoba, te položili vijenac za ubijene na Ovčari.

- U crkvi Svetog Nikolaja zapalili svijeće smo za sve žrtve, sve ljude koji su stradali u ratnom razdoblju u gradu Vukovaru i njegovoj okolini - naveo je Pupovac.

On je rekao da sa gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom i drugim ljudima u politici može voditi dijalog kako da se stvore pretpostavke da države institucije rade što bolje, posebno kako da se pomogne da se između Hrvatske i Srbije uspostavi dijalog o sudbini nestalih i stradalih, kao o tome kako da se obnovi saradnja u procesuiranju ratnih zločina, zaustavljena prije nekoliko godina.