latinica  ћирилица
17/11/2019 |  14:26 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Đurić: Kurti predstavlja opasnost po stabilnost regiona

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je danas da kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti namjerava da u što većoj mjeri "svojim fašističkim porukama i potezima ekstremizuje i militarizuje Albance".
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Povodom izjave Kurtija da se novi sukob između Kosova i Srbije ne bi mogao lokalizovati i da nije potrebno ubrzanje pregovora Beograda i Prištine, Đurić je upozorio da Kurti svakodnevno potvrđuje koliku opasnost predstavlja po stabilnost regiona i čitave Evrope.

- Kurti iz dana u dan potvrđuje da je njegov jedini cilj, ne obezbeđivanje boljeg života Albancima, već nanošenje štete Srbiji i srpskim nacionalnim interesima - naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Đurić je ukazao da Kurti po diktatorskim receptima iz tridesetih godina prošlog vijeka obesmišljava princip mirnog rješavanja kriza i dijaloga, te da njegova poruka kako ne želi razgovore sa Beogradom, već "dijalog o dijalogu", jeste eufemizam za potpuni izostanak dijaloga.

- On se sprda sa međunarodnom zajednicom i njenim nastojanjima da pomognu stvaranje zone stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu, i za sada mu to uspeva i prolazi bez ikakvih sankcija - istakao je Đurić.

On je ocijenio da je Kurtijeva namjera da u što većoj mjeri svojim fašističkim porukama i potezima ekstremizuje i militarizuje Albance kako bi u budućnosti svoj velikoalbanski projekat mogao da nametne pod prijetnjom sile.

Đurić je poručio da Srbija nikada neće posustati pred pretnjama neprijatelja demokratije i mira, i da će uložiti politička, diplomatska i sva druga sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi obuzdala "piromana Kurtija" i njegove najekstremnije pristalice.

On je napomenuo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čvrst garant da će svaka mogućnost izbjegavanja sukoba sa albanskim ekstremistima biti iskorišćena.

- Međutim, Kurti je odavno izašao iz okvira mirnodopske retorike i političke prakse i verujem da je poslednji trenutak da se složnom međunarodnom akcijom jedan palikuća spreči u svojim opasnim namerama - zaključio je Đurić.