latinica  ћирилица
17/11/2019 |  15:14 | Autor: SRNA

Upozorenje za cijelu zemlju zbog olujnog vjetra

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za cijelu Srbiju zbog jakog vetra koji će ponegdje biti olujne jačine.
Nevrijeme u Srbiji - Foto: Screenshot
Nevrijeme u SrbijiFoto: Screenshot

Narandžasti meteoalarm izdat je da područje južnog Banata zbog mogućnosti da vjetar dostigne jačinu i veću od 24 metra na čas.

Na području Beograda, Pomoravlja, Јugoistočne i Јugozapadne Srbije, kao i na Kosovu i Metohiji na snazi je žuti meteoalarm.

Do kraja dana u košavskom području i na planinama biće vjetrovito sa jakim, ponegdje olujnim jugoistočnim vjetrom, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Regionalni Štab za vanredne situacije u Јagodini je zbog upozorenja na olujni jugoistočni vjetar sa jakim udarima, preporučio opštinskim štabovima za vanredne sutuacije Pomoravskog okruga, koji je deo košavskog područja Srbije, da preduzmu operativne mjere.

Mjere se odnose na sprečavanje i ublažavanje posljedica od mogućih pojava opasnosti od olujnog vetra, a to podrazumijeva da nadležne službe u javnim komunalnim preduzećima i subjekti osposobljeni za reagovanja u takvim situacijama budu pripravni.

Pomoravski okrug čine grad Јagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac.

Temperatura u nekim djelovima Srbije iznosi i 20 stepeni Celzijusovih, iako je zbog vetra subjektivni osjećaj drugačiji.

Najhladnije je na Crnom Vrhu i Kopaoniku gdje je pet odnosno šest stepeni, a najtoplije je u Leskovcu gdje je 19 i Nišu sa 20 stepeni.

Slabljenje košave očekuje se sutra.