latinica  ћирилица
17/11/2019 |  16:16 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Koliko očeva koristi porodiljsko odsustvo?

Uprkos istim zakonskim pravima, porodiljsko odsustvo u Srpskoj koristi svega jedan odsto očeva. Uvriježeno mišljenje da je za brigu o djetetu zadužena majka, naši muškarci i u 21. vijeku teško mijenjaju. Pomaka, ipak, ima. U 2015. godini na roditeljskom odsustvu bio je 21 otac, a u ovoj godini 45. Na ovaj korak jedni se odlučuju da bi pomogli suprugama da sačuvaju posao, a drugi jednostavno žele da budu dio odrastanja svog potomstva.

Posao u školama, zdravstvenim ustanovama, poštama, kancelarijama, pa i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, očevi su na deset mjeseci, ili u slučaju trećeg djeteta na 16, zamijenili staranjem o djetetu. Miodrag Babić, koji je u banjalučkom Centru za socijalni rad angažovan na pravnim poslovima, jedan je od 23 tate-mate u ovom gradu . U ovoj ulozi uživao je tri mjeseca .
 
- To je lijep period u mom životu koji mi je omogućio da u prvim mjesecima odrastanja moga djeteta budem uz svoju kćerkicu. Rado bih preporučio svima koji su u prilici to da oprobaju - izjavio je Babić.

Istog je mišljenja i Mladen Simić iz Bijeljine koji se za vrijeme porodiljskog bolovanja zbližio sa svojom mezimicom Lenkom, kao i tri godine starijim sinom Vladom .

- Supruga je svako jutro u sedam već morala biti na poslu. Svako jutro sam morao ustajati, djecu spremati, oblačiti praviti im doručak i nisam  do tada znao koliko vremena supruge ili žene provedu sa djecom. Mi muškarci većinom provedemo svo vrijeme na poslu. Tek tada sam shvatio koliko majke posvećuju pažnje djeci - objasnio je Simić.

Prvih 60 dana, po zakonu je obavezno da se o bebi stara majka, nakon čega otac može da preuzme slatku obavezu. Međutim, tu mogućnost iskoristi godišnje 40-ak očeva, iako kod poslodavaca imaju ista prava. U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske imali su samo tri takva slučaja - u filijalama u Bijeljini, Prijedoru i Trebinju .

- Dva slučaja su u međuvremenu okončana. Inače je to je zakonska mogućnost. Sad je to pomalo moderno iako je na našim prostorima prava rijetkost - izjavila je Vesna Cvjetinović iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.

Tradicionalna podjela uloga da majka brine o djeci, a otac bude hranitelj, teško se mijenja. Čak i očevi koji su se odlučili na ovaj korak ne žele javno da pričaju o tome. Materinski instinkt je mit, kažu psiholozi, jer su istraživanja pokazala da se iste promjene dešavaju i kod majke i oca kada beba zaplače.

- Ako otac preuzme brigu oko djeteta dok majka radi to ne znači da neće odgovoriti na potrebe djeteta, pogotovo ako se dijete ne doji. Može vrlo uspješno da odgovori na potrebe djeteta - naglasila je diplomirani psiholog Slađana Cvjetković.

Bilo da se radi o majkama ili očevima na porodiljskom, poslodavcima se redovno refundiraju naknade plata. Izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zašititi predviđeno je da od 1.januara iduće godine Fond preuzme refundiranje u stoodstotnom iznosu .

- U 2019. godini smo refundirali 80 odsto. Prethodnih godina je to bilo 100 odsto, ali u neto iznosu. To znači da se ove dvije godine uključuje i porez i doprinos, tako da će poslodavci biti totalno rasterećeni plaćanja svih obaveza - objasnio je direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Јović.

Poslodavci će uskoro biti rasterećni obaveza, a kada će očevi da se oslobode konzervativnih stega i preuzmu ulogu koja je vijekovima pripadala samo ženama, još je nepoznato. Za tate -mate koji su imali privilegiju da prvi čuju bebino gugutanje, prve riječi, uče ih prvim koracima, ovo je, kažu, neprocjenjivo iskustvo koje će rado ponoviti.