latinica  ћирилица
17/11/2019 |  18:04 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Centralna banka BiH kupuje sumnjive višemilionske nekretnine? (FOTO)

Nakon spornih rodbinsko-stranačkih zapošljavanja, sudskih tužbi zaposlenika protiv menadžmenta, milionskih poslova rekonstrukcije objekta dodijeljenih rodbini članova Upravnog vijeća, Centralna banka BiH kupuje i sumnjive višemilionske nekretnine. Ovaj put zemljište u sarajevskoj opštini Centar za izgradnju još jednog poslovnog objekta. A samo u Sarajevu posjeduje već dva.

Ako već, kako je prije koji mjesec dana tvrdio, "nije znao" da je posao rekonstrukcije objekta Centarlne banke u Mostaru, vrijedan milion i po maraka, dodijeljen firmi u vlasništvu brata članice Upravnog odbora Ankice Kolobarić, guverner Senad Softić sada sigurno "zna" za šta troši narodne milione. Valjda lokacija u centralnom gradskom jezgru, u ulici Maršala Tita ne zadovoljava njegove probirljive prohtjeve. Ili je možda, uz objekat kojih stotinu metara dalje - u ulici Mehmeda Spahe, zgrada premala za sve "dinastijski" dobro uvezane novozaposlene! Ili je po srijedi nešto treće!? Tek prohtjevni guverner odlučio je – da sagradi još jedan objekat. I to baš u najelitnijem sarajevskom parku Hastahana, kojim suvereno vlada opštinski načelnik Nedžad Ajnadžić. Odluku o kupovini zemljišta sredinom prošle godine, donio je petočlani Upravni odbor Banke, kojim guverner predsjedava. A sutra, na sjednici, odluku o prodaji trebalo bi da donese opštinsko vijeće pod Ajnadžićevom komandnom palicom.

- Spomenuta tačka biće razmatrana na sjednici Opštinskog vijeća zbog izgradnje poslovnog javnog sadržaja. Centralna banka zahtijeva kupovinu na zemljištu Hastahana. Načelnik opštine Nedžad Ajnadžić podržava odluku o prodaji smatrajući da je ovoj važnoj državnoj instituciji, mjesto na području ove lokalne zajednice - odgovaraju iz opštine Centar – Sarajevo

Kupoprodajni ugovor između "važne" državne institucije, na čijem čelu je pulen SDA, "zahtjevni" Softić i "važne" sarajevske opštine kojom rukovodi SDA-ov načelnik Ajnadžić, vrijedan je enormnih 4,7 miliona maraka. Prema dokumentaciji u našem posjedu, riječ je o 2.290 metara kvadratnih površine, na istoj parceli, ali različito vrednovane.

Dokument (Foto: RTRS)

- Iznos od 4,764.228 konvertibilnih maraka kupac Centralna banka BiH dužna je platiti na depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda općine Centar Sarajevo, prije zaključenja ugovora o kupoprodaji - navodi se u predloženoj Odluci opštinskog vijeća o kupoprodaji.

A uz uplatu "prije zaključenja ugovora", sa istog, narodnog, računa kasnije biće, opštini isplaćena za sada još neizračunata vrijednost rente, građevinska dozvola, urbanistička saglasnost za objekat sa dvije podzemne garaže, prizemljem i tri sprata. Pa onda građevinski radovi. I dok Sarajlije negoduju zbog svojevrsnog urbicida i naprasnog prilagođavanja urbanističkog plana parka, željama "zahtijevnog" guvernera, bez odgovora ostaje pitanje koliko će narodnih miliona zbirno, biti potrošeno za izgradnju objekta!? I da li je ova preskupa "investicija" rezultat stvarne potrebe ili prohtijeva u Centralnoj banci koja svoje jedinice ima još u Banjaluci, Mostaru, Palama, Brčkom? Guverner na naše pozive ne odgovara. Ni članovi Upravnog odbora – smijenjeni srpski, ili još aktuelni bošnjački i hrvatski! Krnja uprava Banke i njen rad predmet su sporenja jedino u Predsjedništvu BiH.

- Gospodin DŽaferović osporava da se popuni Upravni odbor Centralne banke i time onemogućava da Srbi i Republika Srpska imaju svoje predstavnike. To je loša poruka, veoma loša poruka. Preostala tri člana Upravnog odbora odlučuju sada o poslovima Centralne banke u kojem više nema Srba i to je neprihvatljivo - izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na inicijativu srpskog člana Predsjedništvo BiH razriješilo je članove odbora iz Republike Srpske – Ljubišu Vladušića i Trivu Marinkovića. Vladušića zbog pravosnažne presude za nanošenje tjelesnih povreda, što ga prema zakonu i onemogućava da bude u upravnim organima institucija BiH, a Marinkovića jer je po zanimanju mašinski inženjer, a akti jasni - članovi odbora moraju biti strukovno kompatibilni sa osnovnim poslovima banke. Razriješeni su tužbe pisali. Prvostepeno sudsko vijeće im tužbe prvobitno prihvatilo, no apelaciono ih je konačno odbacilo. I pored toga, Šefik DŽaferović – već mjesecima štiti krnju upravu Banke. Da li možda čeka da mu stranačke kolege i puleni nesmetano potpišu sramni višemilionski ugovor o kupoprodaji zemljišta!?