latinica  ћирилица
18/11/2019 |  08:37 ⇒ 08:46 | Autor: SRNA

Hong Kong: Sukob na Politehničkom univerzitetu (FOTO)

Policija je danas u Hong Kongu ispalila gumene metke i suzavac da bi potisnula antivladine demonstrante koji su pobjegli u zgradu Politehničkog univerziteta, gdje su se utvrdili sa zapaljivim bombama i oružjem ručne izrade u strahu od akcije snaga reda.
Neredi u Hong Kongu - Foto: AFP
Neredi u Hong KonguFoto: AFP

Desetine ljudi su u oblaku suzavca pokušale da napuste univerzitetsku zgradu poslije noćašnjih blokada puteva i paljenja jednog mosta. Јedan policajac pogođen je strijelom.

Mnogi demonstranti, obučeni u običnu odjeću i bez maski na licima, bježali su pred suzavcem i šok-bombama, ali su ponovo potisnuti u univerzitetsku zgradu.

Neki su uhapšeni nakon što su oboreni na zemlju, a ostali su padali preko barikada pred policijom koja je u njih uperila oružje, dok su razmjenjivali udarce. Pojedine demonstrante su nazad uvukli ostali učesnici protesta.

 Policija je postavila barikade da bi zadržala demonstrante na jednom mjestu.

Sukobi se dešavaju i u obližnjem trgovačkom dijelu grada Natan Roud, gdje su aktivisti zaustavili saobraćaj i primorali radnje i tržne centre da zatvore vrata.

Tokom noći je ranjeno 38 ljudi, saopštila je gradska bolnička administracija.

Demonstranti su nezadovoljni jer se, kako kažu, Kina miješa u slobode koje su im obećane kada je grad vraćen pod kinesku upravu 1997. godine. Oni kažu da reaguju na prekomjernu policijsku silu.

Kina je saopštila da je posvećena principu "jedna zemlja, dva sistema", prema kojem Hong Kong ima autonomiju. Gradska policija je demantovala da je primijenila prekomjernu silu.