latinica  ћирилица
18/11/2019 |  10:09 | Autor: SRNA

Milošević: Strah od ćirilice je iracionalni strah od Srba

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća /SNV/ Boris Milošević izjavio je da je upotreba srpskog jezika i ćirilice zakonska obaveza u 23 opštine i grada u Hrvatskoj, ali to ni u jednom mjestu još nije u potpunosti ispoštovano.

On je ocijenio da je strah od ćirilice zapravo strah od Srba koji je potpuno iracionalan.

Milošević je podsjetio da je kampanja protiv ćirilice kao "neprijateljskog pisma" počela ulaskom Hrvatske u EU 2004. godine i da je država u tom pogledu potpuno zakazala.

- Hrvatska je još 1997. godine pri ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima dala izjavu da će štititi i podsticati upotrebu srpskog jezika. Nažalost, u praksi je malo toga učinjeno. Dio hrvatskog društva ne prihvata da ćirilica treba da bude dio javnog prostora, ali mi ne smijemo da odustanemo, već idemo korak po korak u primjeni zakona - rekao je Milošević za današnje Večernje novosti.

Govoreći o sve češćim pokušajima prekrajanje istorije u Hrvatskoj, Milošević je rekao da je cilj onih koji to čine, a koji dobijaju novac od države Hrvatske, da se ustaški pokret i NDH dekriminalizuju u što većoj mjeri, a da se antifašistički partizanski pokret kriminalizuje.

- Srbi, koji su ustali na oružje protiv zločinačke NDH i fašizma se prikazuju isključivo kao četnici koji su "ustali protiv hrvatske države" - rekao je Milošević.

On je istakao da se brišu i mjesta zločina kao što je logor Slana na Pagu.

- Tamo nema nikakvog obilježja da je bio logor, a tablu neko stalno razbija - naveo je Milošević.

Milošević je uoči današnjeg programa "Kolone sjećanja", koja se održava u znak sjećanja na ulazak jedinica ЈNA 1991. godine u Vukovar, rekao da je u tom gradu onemogućen bilo kakav dijalog vlasti i srpske zajednice.