latinica  ћирилица
18/11/2019 |  10:17 | Autor: Nezavisne

Brčko: Sudski referent izmislio da radi i za SIPA-u

Osnovni sud Brčko distrikta potvrdio je optužnicu protiv svog referenta za upravljanje predmetima A.B., a kojom je, između ostalog, optužen da se, kako bi došao do novca, lažno predstavljao i da radi za Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA).
Brčko - Osnovni sud - Foto: RTRS
Brčko - Osnovni sudFoto: RTRS

Optužnica, koju je podiglo Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, tereti ga za zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i prevare.

- Optužen je da se početkom 2018. godine u Brčkom, u namjeri da sebi pribavi novac, lažno prikazao M.F. da osim posla u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH radi i za SIPA i da ima saznanja da on uvozi vozila iz inostranstva te da s tim u vezi postoje nezakonitosti - navodi se u optužnici.

Kako se dodaje, optuženi je rekao M.F. da mu može pomoći tako što će dokumentaciju o navodnom nezakonitom uvozu vozila, koja se nalazi u Osnovnom sudu Brčko distrikta, uništiti kroz mašinu za rezanje papira, iako je znao da takva dokumentacija ne postoji.

- A.B. je rekao M.F. i da navodno poznaje još dvojicu kolega kojima bi trebalo dati po 500 KM, a njemu 200 KM da to učine, u šta je M.F. povjerovao i dao mu 200 KM - navodi se u ovoj optužnici, a potvrđeno je za Nezavisne novine.

Sudeći po optužnici, nije to njegov jedini grijeh, pošto ga terete da se o zakon ogriješio i u namjeri da spriječi formiranje izvršnog spisa povodom prijedloga za izvršenje kojeg je protiv njega kao izvršenika podnio advokat G.V., kao punomoćnik tražioca izvršenja, preduzeća "Infocomp" Bijeljina.

- Taj prijedlog je stigao poštom u Osnovni sud Brčko distrikta 16. avgusta 2017. Svjestan duga od 678 KM kojeg je imao prema tom preduzeću, A.B. je, nakon što je u pisarnici ovog suda došao u posjed prijedloga za izvršenje koji je podnesen protiv njega, sakrio taj prijedlog sa prilozima na njemu poznato mjesto - navodi se u optužnici.

Na taj način je, kako ga terete, htio da onemogući formiranje izvršnog spisa i izbjegne pokretanje izvršnog postupka i plaćanje duga.

- Zbog toga izvršni spis protiv njega kao izvršenika nije formiran odmah po prijemu u pisarnici suda, pa je tek nakon što je 27. marta 2018. godine zakonski zastupnik tražioca izvršenja tražio u pisarnici suda informaciju o postupku, utvrđeno je da predmet nije formiran - navodi se u optužnici.

Kako se dodaje, poslije naredbe šefa pisarnice da se prijedlog za izvršenje preduzeća Infokomp Bijeljina pronađe, taj prijedlog je A.B., zajedno sa prilozima, uložio u spis, gdje je i pronađen 28. marta 2018. godine.