latinica  ћирилица
18/11/2019 |  11:16 ⇒ 11:41 | Autor: BETA

Sud u Hongkongu ukinuo zabranu nošenja maski

Sud u Hongkongu danas je ukinuo zabranu nošenja maski na licu, uvedenu kako demonstranti u toj autonomnoj kineskoj teritoriji ne bi mogli da sakriju identitet radi izbjegavanja hapšenja.
Protesti u Hong Kongu - Foto: ilustracija
Protesti u Hong KonguFoto: ilustracija

U presudi se navodi da se zabranom krše osnovna prava u većoj mjeri nego što je neophodno za ostvarivanje njenog cilja.

Zabranu nošenja maski u oktobru je uvela vlada Hongkonga, koristeći specijalna ovlašćenja.

Radna nedjelja u Hongkongu počela je danas uz višestruke proteste koji su poremetili saobraćaj, dok su škole zatvorene iz bezbjednosnih razloga.

U studentskom gradu Politehničkog unverziteta nastavljeni su sukobi demonstranata koji su ga zauzeli i policije.

Policija je koristila suzavac i palice protiv demonstranata koji su pokušali da probiju policijski kordon postavljen oko stotina aktivista u studentskom gradu.

Demonstranti su napadali policiju i izvan studentskog grada i iz njega, dok su policajci odgovorili suzavcem, a ponegdje i potiskivanjem aktivista i hapšenjima.

Za sada nije jasno da li je iko od demonstranata koji se nalaze unutar studentskog grada Politehničkog univerziteta uspio da pobjegne.

Demonstranti su danima blokirali studentski grad, sprečavajući ulazak policije.

Protesti u Hongkongu traju od početka juna. Oni su tada izbili zbog prijedloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.