latinica  ћирилица
18/11/2019 |  11:32 ⇒ 13:39 | Autor: sputniknews.com

Engleski novinar traži kaznu za Engleze zbog vrijeđanja Srba u Prištini (VIDEO)

Ne dešava se baš često da engleski novinari staju u zaštitu Srbije, ali se upravo jedan takav slučaj desio, i to zbog ponašanja navijača reprezentacije Engleske na gostovanju u Prištini.

Tokom utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. između tzv. reprezentacije Kosova i Engleske, zabilježeno je na više mjesta kako gostujući i domaći navijači zajedno pjevaju vrijeđajući Srbe.

Sem Strit, engleski novinar koji na društvenim mrežama ne skriva da voli "Votford, Brazil, Srbiju i Argentinu", objavio je jedan takav snimak na kome se vide Englezi kako pjevaju "Srbija je izudarana/razbijena gdje god da se pojavi". Na drugim snimcima, uvodne riječi su "Srbi su kopilad", ali onaj prvopomenuti pomenuti Strit je prokomentarisao na sljedeći način:

- Snimljeni su. I to na stadionu. Pretpostavljam da će UEFA natjerati Engleze da prvi meč EURO 2020 na Vembliju odigraju iza zatvorenih vrata, ili se rasizmom naziva samo ono što urade navijači u Istočnoj Evropi? - preneo je Blic.

On je tome dodao i sljedeće:

- U četvrtak je golman "Kosova" Arijanet Murić optužio navijače Češke da su ga rasno ugrožavali, ali bez dokaza. Čak je i rekao: Rasistički su me prozivali, ali ne znam šta su govorili. Danas imamo video-dokaz.

​Potom je dopisao i način na koji svi zainteresovani mogu da mreži Fer, koja se u saradnji sa UEFA bori protiv rasizma i diskriminacije u fudbalu, da prijave ovaj događaj iz Prištine.

Na komentare pojedinih engleskih navijača da je "gostoprimstvo na Kosovu bilo divno" i da "ne treba pretjerivati i praviti senzacionalizam gdje mu nije mjesto, jer ovdje nikakvog rasizma nije bilo, već uobičajene pjesme u kojoj se umjesto "Srbija" koriste i imena klubova ili drugih reprezentacija, Sem Strit je odgovorio ovako:

- A to se radi uz ovu gestikulaciju (dvoglavog) orla? (koji koriste zagovornici stvaranja tzv. Velike Albanije, na teritorijama obližnjih država). Pa, da su Englezi otišli u Moskvu, popili nekoliko pića sa Rusima, podigli zastavu ruske imperije i fotografije Putina i zapjevali "Ukrajinci su razbijeni gdje god da se nađu", da li bi i to bilo samo o fudbalu? - upitao je ovaj engleski novinar.

Povezane vijesti:

Pijani Englezi i Albanci vrijeđali Srbiju