latinica  ћирилица
18/11/2019 |  14:24 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Dani SPD Sloga od 22. do 24. novembra u Sarajevu

Uz blagoslov i pokroviteljstvo Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, Srpsko pjevačko društvo "Sloga" organizovaće od 22. do 24. novembra u Sarajevu horski festival na kojem će učestvovati horovi i ansambli iz BiH, Srbije i Crne Gore.
Sarajevo - SPD "Sloga", arhiv - Foto: SRNA
Sarajevo - SPD "Sloga", arhivFoto: SRNA

- Uz dvije koncertne večeri svi horovi će zajedno pjevati i na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, pa će time ovaj festival revijalnog tipa pružiti potpunu novu dimenzije horskog zajedništva koja je danas zapostavljenja u moru takmičarskih festivala - rekao je danas Srni dirigent Stefan Mojsilović.

Prema njegovim riječima, osim domaćina nastupiće i horovi: Prvo beogradsko pevačko društvo, Srpsko pjevačko društvo "Јedinstvo" iz Banjaluke, Crkveni hor "Sveti Marko" iz Podgorice, Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo "Pobratimstvo" iz Foče, Hor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa Pala, Ženski vokalni ansambl "Dar" iz Banjaluke i Muški vokalni ansmbl "Pojci Hrama Svetog Save" iz Beograda.

On je dodao da će se horovima na liturgiji pridružiti i Kamerni hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Otvaranje festivala i prvo koncertno veče biće održani u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu u petak, 22. novembra, sa početkom u 19.00 časova.

- Drugog dana festivala, osim aktivnosti predviđenih za horove-učesnike, u planu je još jedan koncert, ovog puta u Domu Oružanih snaga u Sarajevu, takođe u terminu od 19.00 časova - naveo je Mojsilović.

Festival će biti zatvoren u Sabornoj crkvi, gdje će zajednički hor svih učesnika pjevati na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u nedjelju, 24. novembra, od 9.00 časova.

Mojsilović ističe da se očekuje zajedničko pjevanje preko 150 horskih izvođača koji će svojim glasovima upriličiti ovogodišnju jubilarnu proslavu 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i osnivanja Mitropolije dabrobosanske.

- Ovo je ujedno i jedini horski festival ove vrste u Sarajevu koji će nastaviti tradiciju horskih sabranja koje Sloga njeguje od svog osnivanja i davne 1888. godine. Poseban cilj ovog festivala jeste da Sloga sa svojom poznatom istorijom i tradicijom okupi horove koji već imaju zavidnu reputaciju, a i one koji su nedavno osnovani, čime će doprinijeti razvoju naše horske kulture, odnosno razvoju amaterizma, iz koga se kasnije mogu očekivati i veći stvaralački rezultati - rekao je Mojsilović.