latinica  ћирилица
18/11/2019 |  15:53 ⇒ 19:52 | Autor: SRNA

Čubrilović: Povećati kapacitet studentskog doma u Foči

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Foči da je potrebno proširiti kapacitete za smještaj studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta.

Čubrilović je podsjetio da je Republika Srpska u izgradnju modernog studentskog doma u Foči uložila oko osam miliona maraka, te da su se ta ulaganja pokazala opravdanim.

On je istakao da potrebe smještaja i dalje prevazilaze postojeće kapacitete, te da će se te potrebe naredne godine dodatno povećati pokretanjem odsjeka medicine na engleskom jeziku.

- Treba nastojati da dom dobije još jedan blok, ako je to moguće, kako bismo mogli udovoljiti između ostalog i potrebama Medicinskog fakulteta, koji naredne godine pokreće odsjek na engleskom jeziku - rekao je Čubrilović novinarima nakon posjete Studentskom domu.

Studentski dom u Foči, kapaciteta 346 mjesta, useljen je prije tri godine.

Direktor ove ustanove Srđan Drašković rekao je da je ove godine 80 studenata ostalo ispod "crte", a da se naredne godine očekuje i priliv stranih studenata.

On je naveo da će premještanjem i reorganizacijom određenih prostorija pokušati da obezbijede prostor za društveni život studenata i da djelimično prošire smještajne kapacitete.

- Razmišljamo i o ubacivanju trećeg kreveta u veće sobe koje su do sada bile dvokrevetne. Najbolje bi bilo kada bi se mogao izgraditi još jedan manji objekat, jer bi se tada zadovoljile potrebe i naših i stranih studenata - rekao je Drašković.

On je dodao da je od 346 mjesta, studentima popunjeno 335, dok se 11 mjesta ustupa gostujućim profesorima.

Na dva fakulteta u Foči, Medicinskom i Bogoslovskom, studira oko 2.000 studenata.