latinica  ћирилица
18/11/2019 |  16:49 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Majka heroina Dobrana Prodanović ispraćena na vječni počinak

U Selu Fakovići kod Bratunca sahranjena je Dobrina Prodanović, majka čija je fotografija sa lobanjom ubijenog sina tokom rata obišla svijet. Njen sin ubijen je prije 27 godina u Selu Ratkovići kod Srebrenice, a ova majka Srebrenice pravdu nije dočekala.

Dobrina Prodanović - majka hrabrost, preminula je u 82. godini čekajući pravdu za ubijenim sinom Živanom. Iza sebe ostavila je tri kćeri. Otišla je na onaj svijet ne dočekavši pravdu, kaže njen sinovac Ljubinko.

- Ovo je tužan trenutak, otišla je da pravi društvo Živanu - kaže Ljubinko Prodanović.

Izgubila je sina Živana u Ratkovićima kod Srebrenice 21. juna 1992. godine. Ubili su ga zlikovci iz Srebrenice. Baka Radinka, njena komšinica, nikada neće zaboraviti napad muslimanskih jedinica iz Srebrenice na Ratkoviće. U napadu je izgubila muža, a ona je ranjena.

- Da je bilo pravde živjela bi i sto godina i dočekala da je njen sin isprati. Јa joj nisam mogla reći da je ranjen, i ja sam ranjena bila - priča komšinica Radinka Stanojević. 

Danas na porodičnom groblju kod crkve u Fakovićima, tuga. Posljednji pozdrav baki Dobrini uputili su rodbina i prijatelji.

- Ono što boli jeste odnos međunarodne zajednice. Srpske žrtve niko ne doživljava na pravi način - ističe Seka Filipović, iz Organizacije porodica poginulih i zarobljeniha boraca i nestalih civila opštine Bratunac. 

Kakva je antisrpska propaganda u zapadnim medijima vođena nakon rata najbolje pokazuje činjenica da je u mnogim medijima upravo njena fotografija sa lobanjom ubijenog sina prikazivana kao navodno fotografija majke nedužnog Bošnjaka kojeg su mučki ubili Srbi.

Godine prolaze, porodice srpskih žrtava iz Srebrenice umiru. Svjedoci nestaju, pravda se još uvijek čeka.