latinica  ћирилица
18/11/2019 |  17:30 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Doboj: Izgradnja 134 stana za izbjegla i raseljena lica

Premijer Srpske Radovan Višković posjetio je gradilište u naselju Bare u Doboju u kojem se grade stanovi za izbjegla i raseljena lica. Vrijednost investicije je oko 7,7 miliona maraka, a rok za završetak izgradnje je april sledeće godine.
Doboj-infrastruktura - Foto: RTRS
Doboj-infrastrukturaFoto: RTRS

Grade se tri lamele sa 134 stana različite površine. Služiće za smještaj izbjeglih i raseljenih lica koji koriste alternativni kolektivni centar u bivšem domu penzionera. Radovi teku planiranom dinamikom, a u to se uvjerio i premijer Višković.

- Evo za nekih godinu i po dana, bar je tako investitor obećao, da će ovih 134 stana ovdje u Doboju biti zavšeno, a to znači i definitivno zatvaranje kolektivnog centra - napomenuo je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Stanari Doma penzionera godinama čekaju uslovniji smještaj. Dotrajale i skučene sobe zamijeniće novim stanovima.

-Za mene je ovo trajno rješenje. Nema drugog, jer ja svakako živim sam - istakao je Radivoje Savčić iz Lukavca.

Gradnja stanova je dio projekta CEB 2, vrijednog više od 7,7 miliona maraka, koji se realizuje uz pomoć kredita i međunarodnih donatora. Grad Doboj je obezbijedio zemljište, priključke i neophodne dozvole, što je koštalo oko milion maraka.

- u proceduri je izrada projekta za rješavanje kanalizacije, time nećemo obuhvatiti samo ovaj objekat od 134 stambene jedinice. Želja i cilj je grada Doboja da naselje Bare dobije kompletnu kanalizaciju - ističe Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja.

Marko Aćić v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske, dodao je da će objekti biti snabdjeveni i bijelom tehnikom, odnosno kućanskim aparatima. 

- Ovaj projekat predviđa i početno opremanje stanova sa osnovnim tehničkim aparatima i kućnim potrepštinama - naglasio je Aćić.

Slični objekti u naredne dvije do tri godine radiće se u 15 lokalnih zajednica Republike Srpske. Na taj način biće izgrađeno oko 680 stambenih jedinica.