latinica  ћирилица
18/11/2019 |  17:50 | Autor: SRNA

Sarajevo: Neće biti novih kampova; SM da se bavi problemom migranata

Na hitnoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo zaključeno je da je besmisleno da se problemom migranata bave kantonalne i opštinske vlasti i da je krajnje vrijeme da se Savjet ministara i vlasti BiH počnu baviti svojim poslom.

Kantonalni premijer Edin Forto rekao je da se migrantska kriza neće završiti brzo i da je nezadovoljavajući način na koji je njom do sada upravljano, prenose federalni mediji.

Forto je poručio da u Kantonu Sarajevo neće biti otvarani novi kampovi osim ako nemaju značaj za rješavanje krize na nivou BiH.

Među zaključcima donesenim na današnjoj su, između ostalog, da Vlada Kantona Sarajevo neće prihvatiti pritisak na lokalne zajednice, da Savjet ministara u tehničkom mandatu preuzme odgovornost, da znatno bude pojačana istočna granica, te da kamp ima maksimalno 200 kreveta.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica rekao je da su u posljednjem periodu imali mnogo intervencija i da je situacija uglavnom pod kontorlom, te upozorio da bi dolazak novih migranata značio problem.

Načelnik opštine Hadžići Hamdo Ejubović rekao je da Savjet ministara treba ozbiljno da shvati ove zaključke i po njima postupi, u suprotnom niko neće moći kontrolisati krizu i svi će biti u nevolji.