latinica  ћирилица
18/11/2019 |  18:31 ⇒ 18:41 | Autor: SRNA

Trivić: Istočno Novo Sarajevo izgrađuje se planiranom dinamikom

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je večeras da se opština Istočno Novo Sarajevo izgrađuje planiranom dinamikom, kako u infrastrukturnom, tako i u smislu prosvjete i kulture.
Natalija Trivić - Foto: RTRS
Natalija TrivićFoto: RTRS

Trivićeva je izrazila nadu da će i izgradnja i opremanje pozorišta u Istočnom Sarajevu biti dovršena dogodine u skladu sa planiranim rokovima.

- To je važno sa više aspekata, jer će nova zgrada da objedini sve ustanove kulture u opštini, a to će imati širi značaj i za sve okolne lokalne zajednice - rekla je Trivićeva novinarima.

Ona je izrazila nadu da će budući kulturni programski sadržaji udovoljiti svim ukusima publike u ovom gradu, od najmlađe do najstarije populacije.

- Mi naredne godine očekujemo završetak pozorišta i da zvanično otvorimo vrata publici ove regije, jer sam sigurna da će ovakav objekat zajedno sa programskom koncepcijom biti na zavidnom nivou - istakla je Trivićeva.

Ona je pozdravila i napore i aktivnosti koje Matična biblioteka u Istočnom Novom Sarajevu realizuje na planu bibliotečke i izdavačke djelatnosti.

Prema njenim riječima, rad ove biblioteke je veoma značajan ne samo za studente fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, već i za srednjoškolce i osnovce.

- Važno je napomenuti da smo razgovarali i o mogućoj rekonstrukciji sale u Osnovnoj školi `Sveti Sava`, a taj projekat zajedno bi trebalo da realizuju resorno ministarstvo i Evropska komisija, tako da bismo, osim kulture, dali podsticaj i razvoju sporta i fizičke kulture na ovom području - istakla je Trivićeva.

Ona je naglasila da su sve aktivnosti u skladu sa započetom reformom obrazovanja u Republici Srpskoj.

Trivićeva je danas tokom boravka u Istočnom Novom Sarajevu posjetila Matičnu biblioteku i Kulturni centar, te razgovarala sa rukovodstvima ovih ustanova, a potom i sa načelnikom opštine Ljubišom Ćosićem.

Ćosić je zahvalio ministru prosvjete i kulture za posjetu Istočnom Novom Sarajevu, kao i za njen doprinos razvoju kulture u ovoj lokalnoj zajednici.

- Razgovarali smo i onome što nam je obaveza u predškolskom, osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, sa apostrofom na predškolsko i osnovno. Zahvaljujem gospođi Trivić i za to što je pomogla da naša opština bude uvrštena na rang-listu 33 opštine u Srpskoj koje će dobiti pomoć posredstvom projekta EU, a odnosi se na adaptaciju fiskulturne sale u OŠ `Sveti Sava - rekao je Ćosić novinarima.

On je naglasio značaj izgradnje pozorišta za stanovnike cijele Sarajevsko-romanijske regije, ističući da će kvalitetna ponuda manifestacija kulture privući pažnju i publike iz Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, pozorište u Istočnom Novom Sarajevu sigurno će zaživjeti u idućoj godini, i pri tome očekuje i dalju podršku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva.

Ćosić je izrazio uvjerenje da će uz podršku resornog ministarstva opština Istočno Novo Sarajevo uspjeti da dovrši izgradnju i gradskog muzeja koji se nalazi u objektu Galerije "Kućanski".