latinica  ћирилица
18/11/2019 |  18:54 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Tuzla: Migrantima obezbijediti smještaj u nenaseljenom području

Gradsko vijeće Tuzle traži od Vlade Federacije BiH da stavi van snage odluku o tome da se kasarna u Ljubačama dodijeli za smještaj migranata jer je to uznemirilo lokalno stanovništvo, te upozorava da je veći dio površine tog vojnog objekta miniran.

Od Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, Gradsko vijeće Tuzle traži da preduzme adekvatne mjere i hitno obezbijedi lokaciju za migrante, a da se pri tome ne izaziva uznemirenost i ne ugrožavaju prava i slobode lokalnog stanovništva.

Gradsko vijeće Tuzle održalo je danas vanrednu sjednicu na kojoj je donijelo zaključke da Tuzla neće dozvoliti smeštaj migranata na svom području, ali da je spremna da finansijski podrži njihovo premještanje na neko adekvatno, po mogućnosti nenaseljeno područje.

Iz Gradskog vijeća Tuzla navode da su odlukom federalne Vlade od 14. novembra da se kasarna u Ljubačama dodijeli Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara za smještaj migranata prekršene neke odredbe Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

- Prije donošenja navedene odluke, koja se direktno tiče stanovnika u Tuzli i Živinicama, između kojih i na čijim teritorijama se kasarna nalazi, Vlada FBiH nije konsultovala lokalne vlasti - napominju iz Gradskog vijeća Tuzla.

U zaključcima Gradskog vijeća Tuzle ističe se da se migrantima treba pomoći, ali ne na štetu lokalnog stanovništva.

Gradsko vijeće Tuzle ponovno traži da nadležni organi /Tužilaštvo i Sud BiH, Agencija za istrage i zaštitu i druge nadležne agencije/ učine sve da se prekine lanac krijumčarenja migrantima i u tom smislu da se zatraži pomoć zemalja u okruženju i EU.

Tuzlanska vlast apeluje i na međunarodnu zajednicu da problem migrantske krize rješava na mjestu nastanka, odnosno da radi na rješavanju krize i poboljšavanju životnog standarda i osnovnih uslova za život ljudi u zemljama iz kojih dolaze migranti, navedeno je na portalu Grada Tuzle.

- Gradsko vijeće Tuzla traži od Skupštine Tuzlanskog kantona da što prije zakaže vanrednu sjednicu povodom odluke Vlade FBiH da se kasarna u Ljubačama dodijeli Ministarstvu bezbjednosti za smještaj migranata, te sugeriše Skupštini da se, s ciljem zaštite bezbjednosti građana Tuzlanskog kantona, usprotivi odluci Vlade FBH - zaključak je ovog vijeća.