latinica  ћирилица
18/11/2019 |  20:03 ⇒ 22:21 | Autor: SRNA

EU: Kamp Vučjak mora biti zatvoren, situacija zabrinjavajuća

Predstavnici Evropske komisije i EU koji su danas razgovarali sa vlastima Bihaća rekli su da je situacija zabrinjavajuća, te da bi migranti što prije trebalo da budu prebačeni u adekvatne smještajne kapacitete, a Vučjak ukinut, te da moraju biti raspoređeni širom BiH, a ne samo u Unsko-sanski kantonu.
Kamp Vučjak (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Kamp Vučjak (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Šefica Odjeljenja za BiH pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Mihela Matuela rekla je da je situacija i dalje zabrinjavajuća i da su ogorčeni na nerad vlasti viših nivoa.

Prema njenim riječima, EU je učinila mnogo, ali ne može zamijeniti predstavnike vlasti BiH.

- BiH je u avgustu odobreno 10 miliona KM za povećanje kapaciteta i nove prihvatne centre, ali oni sve vrijeme do sada nisu identifikovali nove centre. Pozitivna vijest je stigla krajem prošle sedmice kada su se pojavile nove dvije lokacije - jedna u Sarajevu i jedna u Tuzli. To smo iskoristili kao početnu tačku za razgovore u USK, jer bi centri pomogli da ovaj kanton barem malo bude rasterećen pritiska - navela je Matuela.

Ona je dodala da je u toku provjera ove dvije lokacije da bi bio utvrđen kapacitet i koliko vremena je potrebno za premještanje migranata, a nakon toga će biti rađen plan transporta, s tim što prednost imaju oni koji se nalaze u Vučjaku, prenose federalni mediji.

- Vučjak je neprihvatljiv jer ne ispunjava nijedan osnovni uslov za smještaj migranata i vlastima ovdje je jasno da je to nešto što treba hitno riješiti. S obzirom na to da dolazi zima, prioritet će biti i migranti koji nemaju nikakav smještaj - napomenula je Matuela.

Ona je rekla da razumiju situaciju sa kojom se stanovnici USK suočavaju s obzirom na to da je ovdje najveći priliv migranata i navela da je ovo bio ključni trenutak za sastanak sa vlastima, jer zima samo što nije stigla, a smještajni kapaciteti u kojima se migranti nalaze ne odgovaraju međunarodnim standardima.

- Do sada smo obezbijedili 36 miliona evra za upravljanje krizom, imali smo intenzivne razgovore sa svim nivoima vlasti da bismo i njima dali podsticaj da pomognu u rješavanju pitanja interne koordinacije koja nedostaje. Angažovali smo i eksperta koji je prvi put došao danas i upoznao se sa predstavnicima vlasti u kantonu. Njegova pomoć će biti ključna da pomogne u organizaciji interne koordinacije - istakla je Matuela.

Ona je naglasila da se i dalje radi na poboljšanju uslova života stanovnika USK, a predstavnike vlasti su zamolili da zajedno sa građanima detektuju infrastrukturne probleme s ciljem poboljšanja životnog standarda.

Šef Odjeljenja pri Generalnoj direkciji za evropsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći Martin Tašner rekao je da je Evropska komisija vrlo zabrinuta zbog humanitarne situacije u BiH, posebno u USK.

- Evropska komisija i EU su ovdje da vas podrži i nastavićemo sa tim, što smo potvrdili i danas. U BiH smo prisutni od ljeta 2018. godine i do sada smo obezbijedili 5,8 miliona evra, što je dio od 36 miliona evra - naveo je Tašner.

On je istakao da pomno prate kako se troši ovaj novac, a da njihove partnerske organizacije kao što su UNHCR i Danski savjet za izbjeglice redovno podnose izvještaje, te da je do sada sve trošeno u skladu sa dogovorima.

Nakon sastanka, premijer USK Mustafa Ružnić rekao je da je predstavnicima EU prenio stavove i zaključke kantonalne Vlade i stanovnika ovog kantona da moraju biti izmješteni migranti iz Bire i Mirala, ali i da migrantski priliv u kanton mora biti kontrolisan.

- Tražimo hitno da Ministarstvo bezbjednosti i Savjet ministara u tehničkom mandatu održe sastanak kojem bi prisustvovali svi koji su zaduženi za migrantsku krizu i donesu odluku kada i gdje će biti izmješten Vučjak, u kojem roku, koje su nove lokacije, te kada i gdje se izmještaju Bira i Miral. Ne može se od građana i Vlade ovog kantona očekivati da sami dalje nose teret u ovom procesu. Mi to više nećemo - poručio je Ružnić.