latinica  ћирилица
18/11/2019 |  20:51 | Autor: SRNA

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Višegradu, Goraždu i Rogatici

U Sudu BiH počelo je suđenje za zločine nad ratnim zarobljenicima - pripadnicima Vojske Republike Srpske, te civilima na području Višegrada, Goražda i Rogatice nakon što je postupak zbog bolesti razdvojen u odnosu na optuženog Mustafu Stovraga, a spojen u odnosu na Mehmeda Dobraču.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Nakon ove odluke, Dobrači će biti suđeno zajedno sa Ćamilom Ramićem, Mehmedalijom Topalovićem, Himzom Selimovićem i Ramizom Mićivodom.

Tužilašvo BiH tereti Ramića, Topalovića, Selimovića i Mićivodu za zločine nad ratnim zarobljenicima - pripadnicima Vojske Republike Srpske od 1992. do 1994. godine, a Dobraču za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene između februara i oktobra 1995. na području Rogatice i Goražda, prenosi Birn.

Prema optužnici, Ramić je bio načelnik za bezbjednost Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane i kasnije pomoćnik komandanta za bezbjednost Višegradske brigade takozvane Armije BiH, a Topalović bivši pripadnik ABiH.

Selimović je bio pripadnik organa bezbjednosti i kasnije pomoćnik komandanta Istočnobosanske operativne grupe za bezbjednost, a Mićivoda zamjenik komandira čete Vojne policije te grupe.

Dobrača je optužen kao bivši referent za štabno-bezbjednosne i vojnopolicijske poslove pri organu bezbjednosti, te pomoćnik komandanta za bezbjednost 81. divizije ABiH.

Tužilac Marijana Čobović je nakon čitanja objedinjene optužnice rekla da ostaje pri ranije iznesenim uvodnim riječima za optužene Ramića, Topalovića, Selimovića i Mićivodu, te je uvodnu riječ na početku ovog suđenja iznijela samo za Dobraču.

- Za optuženog Dobraču stiču se sva obilježja krivičnog djela za koje je optužen, što će Tužilaštvo dokazati objektivnim i subjektivnim dokazima - navela je Čobovićeva.

Branioci optuženih rekli su da neće iznositi uvodnu riječ u ovoj fazi postupka.

Mićivodin advokat Mirsad Sipović rekao je da je Sudu BiH podnio podnesak u kojem je ukazao na ozbiljne propuste prilikom objedinjenja optužnice, te da je povrijeđen Zakon o krivičnom postupku.

Predsjedavajući sudija Minka Kreho rekla je da je Vijeće pročitalo Sipovićev podnesak, te da je opštepoznato da se, kada se spajaju dvije optužnice, one ne potvrđuju.

Iako je Kreho tražila da Sipović ne iznosi ono što je već napisao i dostavio Vijeću, on je rekao da je optužnica nelogična i koncipirana na silu.

Kreho ga je i javno opomenula, a Sipović je naveo da će tražiti njeno izuzeće.

Prvi svjedoci Tužilaštva u ovom postupku biće saslušani 2. decembra.