latinica  ћирилица
19/11/2019 |  12:09 | Autor: SRNA

Obilježavanjem ulaska Srpske vojske u Banjaluku čuva se istinita istorija stradanja

Obilježavanjem ulaska Srpske vojske u Banjaluku 21. novembra 1918. godine nakon viševjekovnog ropstva čuva se istinita istorija stradanja srpskog naroda, saopštilo je Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. Banjaluka i zahvalilo Vladi Srpske i Banjaluci što su uvrstili ovaj datum u Statut grada kao praznik.
Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. (Foto: Arhiv) -
Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. (Foto: Arhiv)

Iz udruženja poručuju da bi mlade generacije trebalo sa ponosom da znaju i gledaju na podvige svojih predaka koji su slobodu izvojevali uz ogromne žrtve.

- Naša istorija je puna buna, ratova, ustanaka, ali i velikih bitaka i pobjeda. S ponosom se prisjećamo herojstva i žrtava srpske vojske. Ne postoji nijedan zapis iz tog vremena u kojem se o ulasku Srpske vojske u Banjaluku i borbama naših dobrovoljaca u oslobodilačkim ratovima, solunaca na frontovima ne govori sa velikim poštovanjem - navodi se u saopštenju iz ovog udruženja.

Kako navode, tog dana Vojska je došla pod komandom majora Dragoljuba Bajalovića, komandanta Prvog bataljona 13. pješadijskog puka "Hajduk Veljko". Njega je na stanici pozdravio dobrodošlicom predsjednik novoizabranog Narodnog vijeća sveštenik Nikola Kostić, a odmah i podnačelnik Pavo Grgić, ponudivši mu so i hljeb, saopšteno je iz Udruženja.

Iz Udruženja podsjećaju da je u prvi Svjetski rat u Srpsku vojsku otišlo više od 25.000 dobrovoljaca, a i danas kada mnogi pokušavaju prekrajati istoriju moraju odgovoriti skoro zaboravljenom istinom o herojstvu srpskog naroda, a mladima poručiti da je Republika Srpska naša jedina zemlja, a Srbija matica.

- Iskreno očekujemo da se uvaži naša želja i pravo, koje ne sporimo i drugima, da budemo svoji na svome i da sa svima koji nama žele dobro živimo u miru i toleranciji - poručili su iz Udruženja.

Ovaj datum obilježava se jedinstveno i u Srbiji i Republici Srpskoj.

Organizatori obilježavanja ovog događaja su odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i grad Banjaluka.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od kojih 53 odsto muškaraca dobi od 25 do 45 godina.

Tokom novembra 1918. srpska vojska je oslobodila i najveći dio teritorije BiH, a 21. novembra, na Aranđelovdan, ušla je u Banjaluku.