latinica  ћирилица
19/11/2019 |  13:08 ⇒ 13:28 | Autor: TANЈUG

Indeks: Kako je Kitarović bez ijedne riječi iskoristila Vukovar za samoreklamu

Hrvatska je juče obilježila godišnjicu od ulaska pripadnika ЈNA u Vukovar, a izjave o tom gradu 28 godina poslije dali su skoro svi hrvatski zvaničnici, osim predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.
Kitarovićeva u Vukovaru - Foto: Screenshot
Kitarovićeva u VukovaruFoto: Screenshot

Ona je juče u Vukovaru samo kratko rekla: "Poštovanje svima, poštovanje žrtvi Vukovara", a hrvatski portal Indeks danas tim povodom piše da je pažljivijim posmatračima bilo jasno da će predsjednica, kako kažu, preći na ono u čemu je najbolja, a to je neverbalna kampanja.

I opet, piše portal, Kitarovićeva nije iznevjerila.

Malo kasnije, navode, u medijima se moglo pročitati da je Kitarović prilikom paljenja svijeća na Ovčari "iznenadila nesebičnom gestom", kada je pridržala hrvatskog vojnika ranjenog u Avganistanu, a koji je u Vukovar stigao na štakama.

- Istina, čovjek je, kako vidimo na fotografijama, zavidne tjelesne konstitucije i ima štake, što će reći da mu za kretanje vjerovatno nije neophodna predsjednica države u ulozi protetičkog pomagala, ali u kampanji se sredstva ne biraju - piše portal.

Dodaje, da se u Vukovaru još moglo vidjeti da se predsjednica "molila sa najpoznatijom djevojčicom ratnog Vukovara", kako hoda u čizmama tzv. zengama, koje je proizvodilo Borovo, a koje su nosili hrvatski vojnici, te je i jedan par položila na Ovčari.

Portal navodi, da spletom objektivnih okolnosti i subjektivnih limita, Kolindini "neverbalni ispadi" ostavljaju najveći utisak i dio su onog što se naziva njenim mandatom.

- Više od ijednog govora pamtimo grljenje hrvatskih reprezentativaca, mahanje rukama i padanje u trans po tribinama i to različitim povodima – od koncerta Prljavog kazališta, do fudbalskih utakmica – lupanje po stočiću u intervjuu HRT-u, cupkanje pred ogradom Bijele kuće, poziranje s puškom... - podsjeća Indeks.

Bilo bi, kažu, netačno napisati da je neverbalni dio Kolindinog mandata ono najbolje što je dala – malo je tu dobrog – ali je u svakom slučaju najefektnije.

- To je ta prazna poza u nacionalnim bojama, suština politike koja se svodi na identitetsku banalnost pripadanja nekom narodu - piše portal i navodi, da zato kada Kolinda Grabar Kitarović kaže da neće davati izjave, ona time ne želi da kaže da namjerava da se povuče u drugi plan.

- Ma kakvi, tek kad zaćuti postaje opasna po političke konkurente. Na njenu žalost, i obrnuto - konstatuje portal.