latinica  ћирилица
19/11/2019 |  16:21 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

RiTe Gacko: Riješen problem vlasništva nad boračkim stanovima

Ministri Petar Đokić i Duško Milunović razgovarali su s rukovodstvom Rudnika i Termoelektrane Gacko o pogonskoj spremnosti Termoelektrane i rješavanju problema vlasništva nad boračkim stanovima. Taj problem traje šest godina, a danas je postignut dogovor o njegovom rješavanju.

Od osamdeset stanova u zgradi, koju su sufinansirali Opština Gacko i Rudnik i Termoelektrana Gacko, pedeset jedan stan pripada porodicama poginulih boraca, licima sa invaliditetom ili radnicima RiTE Gacko. Stanove namjenski građene za njih, nisu mogli da otkupe, plaćali su zakup, s obzirom na to da su stanovi uknjiženi kao osnovno sredstvo preduzeća. Dogovoren je način rješavanja.

- Prvi korak je da se izvrši procjena zgrade, drugo da se naprave konsultacija sa malim akcionarima, treći da se ide u privatizaciju - ističe Miodrag Šešlija, direktor ZP Rudnik i termoelektrana Gacko.

Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite, napominje da bi u prvom kvartalu sledeće godine mogao biti omogućen otkup.

- Zbog knjiženja nisu mogli da ih otkupe. Postigli smo porazum da se ide u tom pravcu, do kraja prvog kvartala naredne godine biće omogućen otkup - poručio je Milunović.

Proizvodnja u RiTE Gacko, poslije kapitalnog remonta, odvija se stabilno. Zbog stabilnosti proizvodnje, razgovarano je i o pripremama za redovni remont, naredne godine.

- Napravili smo osvrt na postrojenja koja su dugo u eksploataciji, i moramo naći finansije kako da ta postrojenja zaštitimo i ulažemo u nova postrojenja - rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva

Đokić je rekao da u elektro-energetskom sektoru slijede krupne promjene, koje će donijeti novi zakon o električnoj energiji.

-Naravno da poslije reorganizacije, naša Elektroprivreda i sva njena zavisna preduzeća treba da budu stabilna i jača, i da se, u uslovima slobodnog tržišta, bore za svoj položaj - dodao je Đokić.

Do kraja godine, potvrdili su iz rukovodstva RiTE Gacko, plan proizvodnje struje trebalo bi da bude prebačen. Za rad i u narednoj godini, obezbijeđene su dovoljne količine uglja.