latinica  ћирилица
19/11/2019 |  16:38 | Autor: SRNA

U Srbiji u ovoj godini otkrivena 12.374 migranta

Srbija, u kojoj je u ovoj godini otkriveno više od 12.000 migranata, i dalje će biti pouzdan partner EU u rješavanju problema migracija, izjavila je danas u Skoplju državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Biljana Popović Ivković.

- Od 1. januara do 18. novembra na teritoriji Srbije otkrivena su 12.374 migranta, od kojih je 11.249 izrazilo nameru da zatraži azil, dok su prekršajne prijave podnesene protiv 1.125 lica - rekla je Ivkovićeva na ministarskom forumu.

Prema njenim riječima, u istom periodu spriječen je nezakonit pokušaj prelaska granice ukupno 17.050 lica, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Ona je rekla da se trenutno na teritoriji Srbije nalazi 4.000 migranata koji su smješteni u prihvatnim centrima.

- U ovoj godini uspostavili smo dva nova prihvatna centra u Dimitrovgradu i Plandištu, čime je prihvatni kapacitet povećan za 200 mjesta - navela je Ivkovićeva.

Ona je istakla da je upravljanje migracijama na vrhu agende Srbije i MUP-a i da je poseban akcenat na sprečavanju krijumčarenja migranata i njihove radne eksploatacije.

Ivkovićeva je navela da su u proteklih deset mjeseci policijski službenici podnijeli 140 krivičnih prijava protiv 172 lica zbog nedozvoljenog prelaska državne granice i krijumčarenja ljudi.

Ona je naglasila da Srbija vodeći računa o sopstvenim granicama ujedno brani i spoljne granice EU.

Ivkovićeva je rekla da će jedan od prioriteta u narednom periodu biti i realizacija radnog angažmana koji definiše niz dodatnih aktivnosti koje se zajednički sprovode u oblasti granične kontrole.

- MUP planira da u narednom periodu izvrši dodatno jačanje granične policije i njihovih kadrovskih kapaciteta. Segment kojem posvećujemo veliku pažnju jeste i rekonstrukcija i modernizacija graničnih prelaza s ciljem povećane bezbjednosti, kao i nadzora državne granice - navela je Ivkovićeva.