latinica  ћирилица
19/11/2019 |  17:48 ⇒ 17:48 | Autor: SRNA

Svjedočenje o povredama učenika nakon granatiranja Kalinovika

U nastavku suđenja generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine, bivši ljekar u Domu zdravlja Stanimir Elez rekao je da je Stanislavi Koprivici granata nanijela šest povreda po tijelu i da joj je raznijela dio glave.
Suđenje Drekoviću - Foto: RTRS
Suđenje DrekovićuFoto: RTRS

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH je svjedočio da je 3. juna 1995. godine bio na radnom mjestu kada su mještani donosili djecu ranjenu od granate, koja su tog jutra došla u školu po diplome.

- Sva djeca bila su teško ranjena iznad pojasa. Prvo su donijeli Dušanku Nišić, a onda Igora Kozomaru, Јelenu Bozalo, Davora Matkovića, Mlađenku Tepavčević i Stanislavu Koprivicu, za koju sam odmah vidio da neće preživjeti - ispričao je Elez.

On je rekao da je sa medicinskim sestrama nastojao da ranjenoj djeci što prije sanira povrede od granate, kako bi ih transportovali do bolnice u Foči.

- Kada smo njih zbrinuli, detaljno sam pregledao Stanislavino tijelo i utvrdio da je nastradala od gelera eksplozivne naprave koja je pala u njenoj neposrednoj blizini. Na sebi je imala razderotine kao da su nanesene tupim nožem. Јedan geler joj je probio glavu i raznio dio lobanje da se vidio mozak. Opis povreda unio sam u knjigu protokola u kojoj smo upisivali šta smo radili - svjedočio je Elez.

On je ispričao da je nekoliko dana nakon ovog granatiranja Kalinovik postao sablasno mjesto jer je stanovništvo masovno odlazilo u Foču i Miljevinu.

Elez je naveo da je granatiranje Kalinovika počelo u maju 1995. godine, objasnivši da je tada u mjestu Potoci, od granate u desni kuk teško ranjen dječak Miroslav Tošović.

- Kad su ga donijeli u Dom zdravlja bojao sam se da neće preživjeti, jer je mnogo krvario. Morao je hitno u bolnicu, a ja sam mu stavio dosta gaze da tamponiram ranu, ponio infuziju i svojim kolima odvezao u bolnicu gdje je operisan - rekao je Elez.

Svjedok je potvrdio da se ispaljenje granata čulo iz pravca Bjelimića, gdje su se nalazili pripadnici takozvane Armije BiH.

Prema optužnici, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno petnaestogodišnje dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. decembar.