latinica  ћирилица
19/11/2019 |  20:49 ⇒ 20:50 | Autor: sputniknews.com

Objavljena detaljna karta Titana, rezerve gasa i nafte stotinu puta veće od rezervi na Zemlji (FOTO)

Tim istraživača iz NASA i Evropske svemirske agencije objavio je prvu globalnu geološku kartu Titana, najvećeg Saturnovog mjeseca.
Objavljena detaljna karta Titana (foto:CC BY 2.0 / Kevin Gill / Titan, Enceladus, Saturn) -
Objavljena detaljna karta Titana (foto:CC BY 2.0 / Kevin Gill / Titan, Enceladus, Saturn)

Astronomi su koristili podatke dobijene sondom Kasini između 2004. i 2017. za pravljenje mape.

Na slici, objavljenoj u specijalizovanom časopisu Priroda astronomije, vidi se da je površina Titana prepuna dina, jezera, ravnica, visoravni i kratera i da ima velike sličnosti sa Zemljom.

Treba napomenuti da je Saturnov satelit jedino nebesko tijelo u Sunčevom sistemu, pored našeg, koje na svojoj površini ima stabilna tečna tijela.

- Titan ima atmosferu poput Zemlje. Ima vjetar, kišu, planine. To je zaista veoma interesantan svijet i jedno od najboljih mjesta u Sunčevom sistemu za traženje života - rekla je rukovodilac studije Rozali Lopez.

Naučnici su takođe zaključili da, kao i na Zemlji, Titanov pejzaž uveliko zavisi od širine. Na primer, ekvatorijalno područje Mjeseca bogato je dinama.

- Iznenađujuće je koliko je jasna raspodjela geografske širine - rekla je Lopezova, koja je površinu Saturnovog mjeseca opisala kao "jednu od geološki najraznolikijih u Sunčevom sistemu".

Saturnov satelit ima gustu atmosferu sastavljenu uglavnom od azota koja služi kao prirodni štit protiv sunčevog zračenja i atmosferskog pritiska i skoro je jednaka onoj na našoj planeti. Pored toga, posjeduje značajne rezerve tečnih ugljovodonika i stotine puta veće rezerve nafte i prirodnog gasa od rezervi na Zemlji.