latinica  ћирилица
19/11/2019 |  21:27 ⇒ 21:34 | Autor: RTRS

Špirić: Napokon ispoštovana izborna volja građana (VIDEO)

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH i potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić, gostujući u emisiji Dnevnik plus naše televizije, povodom današnjeg imenovanja Zorana Tegeltije za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, istakao je da se o formiranju vlasti na nivou BiH govori od samih opštih izbora, održanih u oktobru 2018. godine.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Špirić je istakao da su političke partije iz Federacije BiH pokušaj formiranja vlasti vezale za godišnji Akcioni plan za članstvo u NATO koji proizilazi iz strategije spoljne politike koje je Ministarstvo spoljnih poslova, u vrijeme dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH bio Mladen Ivanić, usvojilo i, kako je rekao, trasiralo put kao NATO-u.

On je rekao da godinu dana traje neprestana borba da se vlast na nivou BiH formira, a danas je konačno došlo do kompromisa koji je, kaže, podrazumijevao da Predsjedništvo BiH imenuje Zorana Tegeltiju kao kandidata za Predsjedavajućeg SM BiH i izrazio očekivanje da će Predstavnički dom PS BiH potvrditi imenovanje Tegeltije i njegovog kabineta u što skorijem roku.

- To bi konačno značilo poštovanje izborne volje građana, prije svega birača iz Republike Srpske. SDS i PDP, kao gubitnici izbora, pothranjeni iz različitih međunarodnih i sarajevskih centara, mislili su da kao gubitnici mogu vršiti vlast i onda cijelih pet godina raditi opstrukciju. Kao opozicija, smatram da je to poželjno da rade, ali niko nema pravo biti opozicija Republici Srpskoj - kategoričan je Špirić.

Upitan da prokomentariše interpretacije SDA i DF koji tvrde da Program reformi BiH jeste ANP, samo drugačijeg naziva, i predsjednika HDZ-a BiH Dragan Čović koji je rekao da se radi o ubrzanom putu ka NATO-u, Špirić je naglasio da je postignut kompromis.

- Mislim da će svi tumačiti dokument onako kako ga vide, a mi smo za to da se on čita, a ne da se tumači. Ako negdje nađu da je to poziv ili program za članstvo u NATO, to je nemoguće. Dokument se zove Program reformi, a ne Program za članstvo ili članstvo u NATO. To je ono na čemu je SNSD i Milorad Dodik insistirali, saradnja, reforme da, ali članstvo u NATO nikako - jasan je Špirić.