latinica  ћирилица
20/11/2019 |  09:14 ⇒ 09:17 | Autor: novosti.rs

Milan Lane Gutović dobitnik nagrade "Zlatni ćuran"

Nagradu "Zlatni ćuran" za životno djelo dobio je Milan Lane Gutović - odluka je Festivala "Dani komedije" u Јagodini, a priznanje će mu biti uručeno 20. marta sljedeće godine na četrdeset devetom izdanju festivala.
Milan Lane Gutović  (Foto: Dado Đilas) -
Milan Lane Gutović (Foto: Dado Đilas)

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da je popularni glumac imao prvi susret sa gledaocima u Јagodini već prve godine festivala, igrajući u legendarnoj predstavi "Buba u uhu" Јugoslovenskog dramskog pozorišta, u režija Ljubiše Ristića. Već koju godinu kasnije, 1978. dobio je Statuetu "Ćuran" za ulogu Vladimira u predstavi "Pučina" istog pozorišta.

- O, pa ja ne znam šta ću s tim više! Gotovo sam na cilju, dođe mi da umrem - kaže sa sebi svojstvenim humorom, vidno raspoložen Lane Gutović, zahvaljujući na čestitkama povodom ovog uglednog priznanja. - Imam već jednog "Ćurana". Lijepa kolekcija, nije loše.

Na pitanje da li je za ovih gotovo pola vijeka humor dobio ili izgubio na cijeni, poznati glumac odgovara:

- Humoru se svakodnevno povećava cijena jer je ušao u sve sfere našeg života. Postalo je toliko smiješno da bi "ćurani" mogli da se dijele i drugim ljudima, za mnoge aktivnosti. Šalu na stranu, ovo je prestižan festival, ako još postoje festivali koji nisu upropašćeni nekim sr...., da ne kažem "perfekcijom". Drago mi je da su neki ljudi, koji nisu bili na mukama, niti sam ih potplatio, odlučili na osnovu slobodnog mišljenja (ili možda samo da bi izbjegli nekog drugog) da ja budem dobitnik. U svakom slučaju, veoma mi je milo - nastavlja, u šali, omiljeni Lane.

A onda, govoreći o priznanjima, ozbiljno nastavlja:

- Nagrada se, u stvari, ne daje meni već generacijama koje dolaze iza mene, da bi im se ukazalo kako treba da rade. Zato mi, dobitnici, ne bismo smjeli da budemo ponosni jer priznanja pripadaju djeci, onima koji tabanaju za nama. Uostalom, dok si mlad boriš se za uspjeh, a kad ostariš - boriš se da drugi ne uspiju. Tako je u cijelom svijetu. Ali, ja ne spadam u tu kategoriju. Ako neko upali novu sveću, moj plamen neće biti slabiji zbog toga.

Na konstataciju da je to, valjda, i stvar vaspitanja, Lane spontano nastavlja:

- Što se vaspitanja tiče, danas malo ko nije zaslužio "vaspitne" batine. Nažalost, naše školstvo je srljalo zajedno sa društvom i u tom sroljavanju nemamo za šta da se uhvatimo. Umkesto velelepnih kazneno-popravnih i zatvorskih ustanova, bolje bi bilo da se ulaže u nastavni kadar. Јer, i te zgrade su za nevaspitane...

I dok u Beogradskom dramskom odnedavno igra u novoj predstavi "Sumrak bogova", "Šuplji kamen" izvodi na gostovanjima van Beograda, u Zvezdara teatru sprema novu predstavu po romanu Ivane Dimić "Arzamas", u režiji Ljiljane Todorović. U podjeli su još Branka Petrić i Nela Mihailović (u ulogama majke i ćerke), a na pitanje šta on igra, odgovara:

- Nećeš mi vjerovati, smrt! Eto, vratismo se na početak priče. Јa sam već na cilju - uz šeretski smijeh, zaključuje Gutović.

KLASA BOЈANOVIH "BEBA"

U oobrazloženju žirija se, takođe, podsjeća i da je Lane Gutović jedan od čuvenih mladih glumaca Bojana Stupice, takozvanih Bojanovih beba, među kojima su i njegove kolege sa klase Јosif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić i Tanasije Uzunović.