latinica  ћирилица
20/11/2019 |  11:04 ⇒ 12:29 | Autor: SRNA

Za rekonstrukciju banjalučke OŠ "Sveti Sava" 120.000 KM

Vlada Јapana donirala je danas za obnovu Osnovne škole "Sveti Sava" u Banjaluci bespovratna sredstva od oko 120.000 KM koja će biti iskorištena za zamjenu dotrajalih prozora i vrata.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekat obnove ove škole potpisali su danas u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske ambasador Јapana u BiH Hidejuki Sakamoto i direktor škole Miroslav Popržen.

Popržen je istakao značaj ove investicije koja će znatno poboljšati uslove rada u školi koju pohađa više od 1.200 učenika.

- Sredstva će biti utrošena za zamjenu dotrajale stolarije, te će zgrada biti energetski efikasnija, a prostorije toplije, uz mnogo manji utrošak energenata - rekao je Popržen novinarima nakon potpisivanja ugovora.

On je izrazio nadu da će biti uspostavljena saradnja između učenika i nastavnika iz Republike Srpske i Јapana, te da će biti nastavljena i nakon završetka ovog projekta.

Sakamoto je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da podrži uloženi trud nastavnika i osoblja ove škole da pronađu način da poboljšaju školsko okruženje za učenike.

- Vjerujem da će se projektom pravilno upravljati i da će biti završen bez odgađanja u skladu sa procedurama. Nadam se da će projekat doprinijeti poboljšanju ambijenta obrazovanja u Republici Srpskoj - rekao je Sakamoto.

On je naveo da Vlada Јapana pridaje veliki značaj unapređenju obrazovanja u BiH, te je od 1996. godine za poboljšanje kvaliteta obrazovnog sektora odobreno oko 55 miliona KM, dok je u Republici Srpskoj Vlada Јapana obezbijedila donacije za 45 škola i institucija.

Resorni ministar Natalija Trivić rekla je da je ova donacija samo nastavak podrške koju Vlada Јapana ulaže u investiranje u oblasti koje su najznačajnije.

- Јedna od tih oblasti je i obrazovanje, odnosno stvaranje adekvatnih uslova za odvijanje nastave i boravak učenika u školi - navela je Trivićeva.

Ona je napomenula da je današnja donacija rezultat dobrog rada menadžmenta OŠ "Sveti Sava" i Gradske razvojne agencije Banjaluka, te pravi način kako da se ide ka rješavanju određenih problema.