latinica  ћирилица
20/11/2019 |  11:13 ⇒ 11:18 | Autor: SRNA

Višković: Srpska opredijeljena za izvorni Dejton i dogovor naroda u BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas Srni da je Srpska opredijeljena za izvorni Dejtonski sporazum i evropski put BiH, te da je sve što želi da njen stav bude uvažavan, a da se do svih promjena koje budu neophodne dođe dogovorom i konsenzusom dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Koliko god želimo dobro našem narodu, jednako želimo dobro i za druga dva konstitutivna naroda u BiH. Iz Republike Srpske nikada nećete čuti stav koji ide na štetu druga dva naroda. Mi samo štitimo svoje stavove i tako ćemo raditi i ubuduće - rekao je Višković povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema njegovim riječima, 21. novembar je značajan datum za Srpsku jer je prije 24 godine u Dejtonu dobijen mir i priznanje Republike Srpske kao jednog od dva punopravna entiteta u BiH.

- To je veoma značajno za opstanak srpskog naroda i garancija našeg bitisanja na ovim prostorima - naglasio je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Navodeći da je prvenstveno zbog intervencija visokih predstavnika došlo do značajnog odstupanja od izvornog Dejtonskog sporazuma, Višković je rekao da se zbog toga Srpska stalno zalaže za Dejton kakav je donesen, a ne njegov duh o čemu se često govori.

Višković je istakao da Srpska želi povratak na izvorni Dejton jer ne samo da je on donio mir na ove prostore, nego je omogućio i funkcionisanje dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da narodi neometano žive na ovim prostorima, uvažavaju se i poštuju.

- Samo ako budemo dosljedno poštovali ono što je navedeno u Dejtonu imamo budućnost. Srpska je opredijeljena za poštovanje Dejtona, ali i za evropski put BiH. Naše poruke su jasne. Mi uvažavamo i poštujemo Dejtonski sporazum i ustavnu strukturu BiH kakva je donesena u Dejtonu, a sve izvan toga nije prihvatljivo - kaže Višković.

On je ocijenio da su te težnje Republike Srpske značajno afirmisane i zaključcima koji su usvojeni na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

- Poenta te sjednice je bila na fonu da pozovemo ostala dva konstitutivna naroda i drugi entitet da što je moguće više poštujemo izvorni Dejton, Ustav BiH i konstitutivnost naroda. Svako nametanje volje jednog naroda i pokušaj njegove dominacije nad ostala dva naroda nas ne vodi na pravi put - naveo je Višković.

On je pojasnio da Srpska ne želi ništa loše drugim narodima, već se samo bori za ono što joj pripada u BiH.

- Mi želimo da budemo uvažavani i poštovani, a da do svih promjena u BiH dođemo dogovorom i konsenzusom. Ako nešto u budućnosti treba da se mijenja to se može učiniti samo dogovorom tri naroda i dva entiteta. Svaka druga želja usmjerena ka unitarizaciji BiH i nadmoći jednog naroda nad drugim narodima vodi samo ka urušavanju BiH - upozorio je Višković.