latinica  ћирилица
20/11/2019 |  11:29 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Pripadnici PU Foča pridružili se akciji dobrovoljnog davanja krvi

U susret krsnoj slavi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – Aranđelovdana, akciji dobrovoljnog davanja krvi pridružili su se i pripadnici Policijske uprave Foča.

Četrdesetosmogodišnji Radenko Vasiljević prvi put krv je darovao sa nepunih osamnaest godina kada je bio na odsluženju vojnog roka u ЈNA. Od tada u plemenitim akcijama učestvuje dva puta godišnje.

- Bezbjednost bez tog dijela, zdravstvena zaštita bez humanosti, ne može biti kompletna. Ovo je dio naše obaveze i profesionalne i moralne - istakao je Vasiljević.

Svetlana Govedarica, inspektorka Policijske uprave Foča kaže da se u ovom mjesecu 27 pripadnika PU Foča prijavilo da dobrovoljno daruje krv, ističući na taj način humani aspekt policijske profesije i na taj način daruju krv onima kojima je to najpotrebnije.

U Regionalnom centru Foča, Zavoda za tranfuzijsku medicinu Republike Srpske, ističu značaj policijskih akcija dobrovoljnog davanja krvi.

- Svaka donirana doza mnogo nam znači. Policija redovno daruje krv dva puta godišnje. U prosjeku njihovog dva puta godišnje davanja krvi, napravimo rezerve od oko 100 jedinica krvi, što nama za ustanovu i pacijente mnogo znači - rekla je Senka Milić, načelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, RC Foča.

Osim novembarske akcije u susret Aranđelovdanu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, organizuje i akcije darivanja krvi povodom Dana policije i početkom ljeta.