latinica  ћирилица
20/11/2019 |  12:16 | Autor: srpskainfo.com

Slučaj radnice oboljele od karcinoma dobio epilog - Firma obavezna da je vrati na posao

Inspektorat Republike Srpske naredio je firmi Relaks šu Bosna doo Derventa, da radnicu Slobodanku Todorić, koja je dobila otkaz za vrijeme bolovanja, vrati na posao, ne čekajući okončanje pravosnažnog postupka.
Porodica Todorić (Foto: Srpskainfo) -
Porodica Todorić (Foto: Srpskainfo)

- Firma Relaks šu Bosna Derventa uputila je Inspektoratu Republike Srpske zahtjev za odgodu izvršenja rješenja kojim je ovom subjektu naloženo da radno-pravni status radnice Todorić Slobodanke, reguliše u skladu sa odredbama Zakona o radu. Poslodavac je na rješenje inspektora uložio žalbu Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, te je od ovog organa zatražio odgodu izvršenja rješenja do okončanja drugostepenog postupka - navode u Inspektoratu Republike Srpske.

Nakon razmatranja navoda iz zahtjeva za odgodu izvršenja rješenja, Inspektorat je odbio zahtjev poslodavca kao neosnovan.

- Nakon uručenja akta kojim se odbija zahtjev i proteka datih rokova, rješenje postaje izvršno - poručuju u Inspektoratu.

Mladen Todorić, suprug Slobodanke Todorić koja je oboljela od karcionima i kojoj je odstranjen bubreg, rekao je da je ovo dobra vijest iz Inspektorata Republike Srpske.

- Znam da su se žalili na rješenje inspekotora rada i znam da imaju mogućnost tužbe kod suda, ali nadam se da će Ministarstvo rada potvrditi ono što je inspektor rada rekao. Isto tako vjerujem i da će pravda pobjediti i na samom kraju. Ovako nešto se ne smije više nikome desiti - poručuje Mladen.

Podsjećamo, Slobodanka Todorić je u Fabrici obuće Amika Derventa 2016. radila dvije godine, 11 mjeseci i 27 dana, sve na određeno vrijeme. Nakon toga ju je poslodavac "prebacio" u drugu svoju firmu, Relaks šu Bosna, ali sve je radila isto, i za istu platu, i opet na određeno.

U međuvremenu se razboljela, a od aprila do kraja septembra imala je četiri operacije. Oboljela je od karcinoma i odstranjen joj je bubreg.

Dok se kod kuće oporavljala od posljednje komplikovane operacije, jedno veče uslijedio je telefonski poziv iz firme s porukom da joj neće produžiti ugovor.

Uslijedili su brojni apeli prema institucijama sistema, a inspekcija rada se krajem oktobra oglasila. U vanrednoj kontroli su potvrdili tvrdnje porodice i izjave sindikalaca - Slobodanka je morala biti angažovana na neodređeno.

Inspektor je takođe izrekao novčane kazne za firmu i odgovorno pravno lice, a firma Relaks šu Bosna ima obavezu da Slobodanki ponudi ugovor na neodređeno vrijeme.