latinica  ћирилица
20/11/2019 |  13:29 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

Borenović: Sačuvati Dejtonski sporazum kao okvir za postojanje Srpske

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas da Republika Srpska treba sve da učini kako bi bio sačuvan Dejtonski mirovni sporazum kao najvažniji okvir za njeno postojanje.
Branislav Borenović - Foto: RTRS
Branislav BorenovićFoto: RTRS

- Iza nas su 24 teške i kompleksne godine, a Dejtonski mirovni sporazum je dao širok okvir u kojem Republika Srpska ima jasno mjesto i nadležnosti - rekao je Borenović Srni povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je podsjetio da je Republika Srpska prije 24 godine Dejtonskim mirovnim sporazumom dobila međunarodnu verifikaciju i poziciju kao jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH.

- Želio bih da naredne godine budu stabilne sa što manje tenzija i da kvalitetno budu rješavani problemi sa kojima se građani suočavaju. Moraju biti obezbijeđeni uslovi za ostanak našeg naroda na ovim prostorima - smatra Borenović.

On je naglasio da ustavna pozicija Republike Srpske mora biti sačuvana i u institucijama BiH.

- To je naša obaveza i protiv sam bilo kakvog raspakivanja Dejtonskog sprazuma. To bi bilo na štetu Republike Srpske i sve treba uraditi kako bi bila sačuvana naša pozicija - istakao je Borenović.