latinica  ћирилица
20/11/2019 |  16:25 ⇒ 16:38 | Autor: SRNA

Program reformi na BiH liniji Zaključaka Parlamenta Srpske

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić naglasio je da Program reformi BiH predviđa sve ono što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u pogledu članstva u NATO-u, a to je jednako stavovima koje ima Srbija.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je istakao da prvi put u jednom dokumentu postoji takav stav koji ne podrazumijeva članstvo u NATO-u, već da će kasnije nadležni organi uz puno učešće srpskih predstavnika moći eventualno da odlučuju o putu u NATO, koji trenutno za Republiku Srpsku nije prihvatljiv.

- Važno je da pratimo put Srbije i ono što je Narodna skupština Republike Srpske već usvojila - istakao je Kojić.

On je naglasio da je važno da Republika Srpska svoj politički stav koji je dogovoren u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a koji je usaglašen sa Srbijom, zastupa u zajedničkim institucijama BiH.

- Taj stav se implementira kroz donošenje Programa reformi BiH i nema potrebe za bilo kakvim histeričnim reakcijama opozicije, koji najbolje daje legitimitet stavovima Republike Srpske i pokazuje da Republika Srpska vodi pametnu i mudru politiku kojom želi da ostvari ono što je interes Republike Srpske i takva politika je juče pobijedila. To je politika koja je u interesu Srpske i njenih građana - pojasnio je Kojić.

Komentarišući oštru reakciju opozicije u Republici Srpskoj na postignuti dogovor u Predsjedništvu BiH o formiranju vlasti na nivou BiH i dokumentu Program reformi BiH, Kojić kaže da opozicija pokušava na ovaj način da pribavi jeftine političke poene koji su kratkog daha.

Kojić je rekao da su politički poeni opozicije kratkog daha zato što javnost može da vidi da usvajanje ovog dokumenta ne znači aktiviranje MAP-a niti slanje Godišnjeg nacionalnog plana.

- Pokazaće se da je Program reformi BiH najbolje rješenje za Republiku Srpsku. Opozicija kratko gleda i želi da nekako dobije političke poene, ali to građani prepoznaju, a prepoznali su i ranije što se najbolje pokazalo kroz izborni rezultat na prošlim izborima 2018. godine - zaključio je Kojić.

Predsjedništvo BiH je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara i usvojilo Program reformi BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je juče da dokument Program reFormi BiH ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost.

U ovom dokumentu, između ostalog, jasno je navedeno da se "Program reformi BiH podnosi bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu, a za čije usvajanje će biti potrebna dodatna odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH.