latinica  ћирилица
20/11/2019 |  17:42 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Јapan donirao tri specijalizovana patrolna vozila Autoputevima Srpske

Јapanska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj donirala je tri specijalizovana patrolna vozila Autoputevima Republike Srpske. Donacija je vrijedna više od 600.000 maraka. Јapanski ambasador danas je potpisao ugovore o donaciji i sa banjalučkom Osnovnom školom "Sveti Sava", Domom zdravlja Banjaluka i Poštama Srpske.

Specijalizovana patrolna vozila vrijedna su 600.000 maraka i biće namijenjena nadzoru i održavanju auto-puteva Srpske.

- Vozila će patrolirati putevima. Preko monitora će obavještavati o stanju na putevima, meteorološkim uslovima, eventualnim saobraćajnim nezgodama, klizištima, a imaju i opremu za obezbjeđenje mjesta koja su opasna, kao i za pomoć stradalima u saobraćaju - izjavio je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

- Korišćenjem ovih patrolnih vozila biće spašeni životi građana, vozača u Republici Srpskoj i predstavlja nam veliko zadovoljstvo da smo u mogućnosti izvršiti ovu donaciju - izjavio je ambasador Јapana u BiH Hidejuki Sakamoto.

Za dva sanitetska vozila vrijedna 153.000 maraka bogatiji je i banjalučki Dom zdravlja. Riječ je o najvećem domu zdravlja u Srpskoj, koji godišnje pruži četiri i po miliona usluga u 35 objekata na području grada, a većini postojećih vozila prošao je vijek upotrebe.

- Ova donacija je značajna za Banjalučane, ali i ostale stanovnike Srpske čije stanje zahtijeva bezbjedan i hitan sanitetski prevoz u zdravstvene ustanove izvan Republike. Mi prosječno godišnje obavimo oko 500 takvih sanitetskih prevoza - izjavila je direktorka Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović.

- Vlada Јapana kontinuirano pomaže Srpskoj svojim donacijama i u oblasti zdravstva. Cilj je da hitnu medicinsku pomoć, u saradnji sa ostalim partnerima, osavremenimo i pružimo pacijentima što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu - izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Zahvaljujući donaciji Vlade Јapana banjalučka Osnovna škola "Sveti Sava" obnoviće stolariju staru 50 godina. Danas je potpisan ugovor o donaciji vrijedan 120.000 maraka.

Ova investicija je od velikog značaja zato što će poboljšati uslove rada u školi sa više od 1.200 učenika i profesora. Prostorije škole će biti toplije, a zgrada ekološki efikasnija - izjavio je direktor Osnovne škole "Sveti Sava", Banja Luka Miroslav Popržen.

- Želim da ovim putem izrazim svoje zadovoljstvo i prvenstveno zahvalnost ambasadoru Јapana i Vladi Јapana što je prepoznala značaj investiranja u rekonstrukciju školskih objekata u Republici Srpskoj - izjavila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Kao zemlja koja se često susreće sa prirodnim katastrofama, Јapan je, u saradnji sa Svjetskim poštanskim savezom, obezbijedio oko 90.000 maraka za "Pošte Srpske". Novac će biti iskorišćen za kupovinu agregata i pumpi, u slučaju prirodnih nepogoda. Јapanski ambasador danas je razgovarao i sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović. Istaknuta je dobra saradnja Srpske i Јapana, te očekivanje da će ona biti unaprijeđena realizacijom projekata od obostranog interesa.