latinica  ћирилица
20/11/2019 |  17:43 ⇒ 17:45 | Autor: SRNA

Patrijarh Kiril: Političke snage planirale raskol u Pravoslavnoj crkvi

Raskoli i suprotnosti koji su otežali održavanje jedinstva Pravoslavne crkve nisu izazvale pomjesne crkve, već su ih isplanirale određene političke snage, izjavio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.
Patrijarh Kiril - Foto: RTRS
Patrijarh KirilFoto: RTRS

Patrijarh Kiril zahvalio episkopiji, sveštenstvu i vjernicima za ogromnu podršku koju osjeti u donošenju odluka o saniranju raskola, podjela i suprotnosti.

Moskovski patrijarh istakao je da je raskole, podjele i suprotnosti sigurno izazvao đavo, koji uvijek djeluje kroz ljude, ali ne kroz lidere Crkve.

- Ovo što danas gledamo nisu izazvali crkveni lideri, već snage izvan Crkve. Pojedini politički protivnici Rusije su, iz nekog razloga, oduvijek bili zainteresovani za Rusku pravoslavnu crkvu i postavljali su pitanje da li je Rusija previše bliska sa pripadnicima iste religije, prije svega sa grčkim narodom i grčkim patrijarhom - naglasio je Kiril.

Ruski patrijarh napomenuo je da Ruska pravoslavna crkva zna da su izdata uputstva za usmjeravanje ruskog i grčkog pravoslavnog svijeta na put sukoba i da se to desilo jer pojedine crkve nisu uspjele da se odupru pritisku koji se vrši na predstavnike crkve.

Patrijarh Kiril je izrazio nadu da će se uskoro zaustaviti raskol u Pravoslavnoj crkvi i naglasio potrebu za jačanjem unutrašnjeg jedinstva, javio je TASS.

Grčka je prošlog mjeseca priznala takozvanu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, koju Ruska pravoslavna crkva ne priznaje kao kanonsku.