latinica  ћирилица
20/11/2019 |  19:49 ⇒ 22:44 | Autor: RTRS

Predstavnički dom PS BiH usvojio izmjene Poslovnika

Nakon imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, danas je radno bilo u bh. parlamentu. Okončano je formiranje Komisije za izbor Savjeta ministara, koja bi, na sjednici u utorak, trebalo da formalno potvrdi imenovanje Tegeltije.

Kolegijum Predstavničkog doma, za prvu sedmicu decembra, planira redovnu sjednicu, na kojoj bi trebalo da budu formirane parlamentarne komisije. Održana je i hitna sjednica Predstavničkog doma, na kojoj su izglasali sporne izmjene i dopune Poslovnika o radu Doma. Njih je, uprkos suprotnim zaključcima Narodne skupštine Srpske, u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika SDS-PDP.

Sporne izmjene Poslovnika o radu, kojima se prema stavovima republičke vlasti i zaključcima Narodne skupštine derogiraju zaštitni mehanizmi Srpske u institucijama BiH, objeručke su prihvaćene u Sarajevu. Bez ijednog glasa protiv bošnjačkih i tzv. građanskih partija. I gotovo bez rasprave. Inicijator zadovoljan. Zakasnili jesu za ovaj mandat, ali će u svim budućim, tvrde bh. Parlament moći nesmetano da radi.

- To je naše pravo i dužnost, na kraju krajeva za to smo plaćeni. I niko od njih da se postidi što je 11 mjeseci redovno primao platu i sve privilegije koje su ogromne - rekao je poslanik PDP-a Branislav Borenović.

Morališući za sarajevskom govornicom o ogromnim privilegijama za nerad, Borenović je, valjda slučajno zaboravio, da kaže kako je ipak zauzeo vodeću poziciju na listi od 12 poslanika i delegata koji su "ostvarili pravo" i to po osnovu upotrebe vlastitog vozila. Gotovo 2.000 maraka za 11 mjeseci nerada. Uz naravno, redovnu platu, paušal, čak i topli obrok. No zato je gorljivo ponavljao već izrečenu odbranu spornih izmjena Poslovnika, kako one ne idu na štetu Srpske. Politički oponenti iz Srpske tvrde drugačije. No prije svega trebao je kažu, predlagač izmijena da promijeni Poslovnik o radu Predsjedništva jer je tamo "stanovao" uzrok blokade rada Parlamenta, što je juče i danas i praktično potvrđeno.

- Tako da je sjednica poslužila samo da se smanji taj kapacitet Republike Srpske koja će sada moći da se predstavlja sa manje od jedne trećine članova komisije i to na privremenoj osnovi, što je zaista velika greška kolega - istakao je predsjedavajući Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu BiH Nenad Stevandić.

Da je bila istinska želja inicijatora da spriječi sve buduće eventualne blokade Parlamenta, umjesto hitne izabrali bi redovnu proceduru uz mogućnost amandmanskog djelovanja i komisijskog popravljanja prijedloga. I ne bi čekali 11 mjeseci. Niti bi inicijativu o navodnoj "deblokadi" već deblokiranog Parlamenta u proceduru upućivali tri dana nakon što su svi poslanički Klubovi dostavili svoje prijedloge za Komisije. U HDZ-u su upozoravali i kako je Poslovnik veoma bitan akt da bi se mijenjao po hitnoj proceduri. Nikola Lovrinović podsjeća i na mukotrpan i dugotrajan posao posljednjeg neuspjelog pokušaja izmjena poslovnika. Bio je tada član posebne Komisije.

- Dakle to je isuviše ozbiljna tema, koja reguliše naše unutrašnje principe i način rada Predstavničkog doma koji donosi itekako važne odluke - istakao je predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu BiH

No važnije od važnih izmijena Poslovnika, ako je suditi po raspravama, bio je juče usaglašeni dokument u Predsjedništvu. Utrkivala se opozicija u oba entiteta ko će glasnije, da optuži svoje nacionalne predstavnike u Predsjedništvu za navodnu "kapitulaciju", nacionalnu izdaju i ko zna šta sve ne. Najglasniji Dragan Mektić. Јednako glasno, kako je godinama tvrdio da je BiH spremna za prihvat migranata, ili da nema problem sa vehabijama.

-  Dakle BiH je u NATO-u. Više ništa ne zavisi od BiH - smatra poslanik SDS-a Dragan Mektić.

Mektićevi istomišljenici “povjerljivo su znali” šta sve dokument sadrži ili ne sadrži i da se skriva u trezoru Predsjedništva. No na kraju su ipak bezuspješno insistirali da se uvrsti posebna tačka dnevnog reda u okviru koje bi im dokument bio dostavljen kako bi se sa njegovim sadržajem upoznali. Staša Košarac naglašava kako Rezolucija o vojnoj neutralnosti ostaje ideja vodilja svih SNSD-ovih i koalicionih zvaničnika iz Srpske.

- Podržavamo da dokument dođe u PS BiH. To podržava i srpski član Predsjedništva BiH, mi apsolutno nemamo problem s tim. Ono što jeste veoma važno da dokument ne prejudicira članstvo za razliku od ANP koji je to značio - naglasio je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a  u Predstavničkom domu BiH

Umjesto konstruktivne i na argumentima zasnovane rasprave, dugo očekivano okupljanje poslanika na Marijin dvoru proteklo je u međusobnim optužbama, političkim govorancijama za javnost, nebrojenim replikama i krivim navodima za koje pojedini govornici nisu znali ni kome repliciraju niti čiji navod ispravljaju.