latinica  ћирилица
20/11/2019 |  20:24 ⇒ 22:22 | Autor: sputniknews.com

Putin predviđa: I zemlje istočne Evrope mogu napustiti EU

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije isključio mogućnost da kroz nekoliko godina i zemlje istočne Evrope počnu da razmišljaju o izlasku iz Evropske unije.
Vladimir Putin  (Foto:Sputnik/ Alexey Druzhinin) -
Vladimir Putin (Foto:Sputnik/ Alexey Druzhinin)

Na plenarnom zasedanju investicionog foruma "Rusija zove!", ruski lider je istakao da su nesuglasice unutar EU nastale zbog načina raspodjele poreza, tako da značajan dio poreskih sredstava naprednih evropskih zemalja odlazi na "pružanje podrške onima koji još nisu dostigli određeni nivo ekonomskog razvoja, a to se broji desetinama milijardi evra".

- Negdje krajem 2028. godine neke zemlje istočne Evrope dostići će takav nivo ekonomskog razvoja, kada više neće dobijati grantove i razne vrste podrške iz evropskog budžeta, a moraće da plate isto kao Velika Britanija. Nisam siguran da i njima neće pasti na um isto što i Velikoj Britaniji danas - istakao je Putin.

Prema njegovim riječima, Rusija je zainteresovana za očuvanje Evropske unije, jer želi da ima posla sa partnerima koje poznaje.

- Sa zabrinutošću pratimo ono što se tamo dešava, jer je značajan dio naših deviznih rezervi u evrima. Uprkos padu trgovinskog prometa nakon različitih odluka o sankcijama, Evropska unija ostaje za nas najveći trgovinski i ekonomski partner. Stoga smo zainteresovani za to da se sve održi i efikasno funkcioniše - naglasio je ruski lider.

Putin je dodao da u Rusiji analiziraju sve šta se dešava sa EU.

- Ne znam da li će biti moguće sačuvati EU u njenom sadašnjem obliku, ali ja znam da su evropski lideri takođe svjesni toga, da razmišljaju o tome i da imaju razne scenarije kako da konsoliduju članice EU i postignu više održive forme integracije. Da li će uspjeti u toj namjeri ili ne - ja ne znam, ali u svakom slučaju im želim uspjeh - zaključio je Putin.