latinica  ћирилица
20/11/2019 |  21:16 | Autor: SRNA

HNS: Dijalogom i kompromisom do uspostavljanja vlasti

Hrvatski narodni sabor BiH pozdravio je odluku Predsjedništva BiH o uspostavljanju vlasti i nastavak rada na evroatlantskom putu BiH.
HNS (Foto: hnsbih.ba) -
HNS (Foto: hnsbih.ba)

Iz HNS-a navode da su, kao krovna organizacija Hrvata u BiH, politikom dijaloga i saradnje intenzivno radili na rješavanju prepreka u uspostavljanju vlasti.

- Implementacija izbornih rezultata, provođenje reformskih procesa i nastavak evroatlantskih integracija postojani su i dostižni ciljevi, koji se kontinuirano moraju zasnivati na uvažavanju ravnopravnosti konstitutivnih naroda, legitimnog predstavljanja, demokratskih procesa i jedne, usaglašene i zajedničke budućnosti domovine BiH - saopšteno je iz Kancelarije za informisanje HNS-a.

U budućem radu, HNS BiH će, kako se navodi, nastaviti da se zalaže za napredak ka članstvu u EU i Sjeveroatlantskom savezu.

Predsjedništvo BiH imenovalo je juče Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, te donijelo odluku da se u u NATO sjedište u Briselu dostavi dokument Program reformi BiH.

- Dokument će biti dostavljen dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara u Savjetu ministara - dodaje se u saopštenju Predsjedništva BiH.